Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje za medije

Datum objave: 03.06.2020 14:44 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Povodom spiska funkcionera koji godišnje prihoduju više od 50.000,00 eura, koji je u medijima objavio Građanski pokret URA, obavještavamo Vas sljedeće:

Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje predviđen je povraćaj više plaćenih doprinosa kako bi se limitirao iznos najveće penzije i samim tim smanjilo finansijsko opterećenje na budžet Fonda PIO. Članom 22 stav 1, predviđena je mogućnost da obveznik doprinosa koji je sam platio doprinose, odnosno kome su u njegovo ime i njegovu korist plaćeni doprinosi iz osnovice koja prelazi iznos najviše godišnje osnovice za kalendarsku godinu ima pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa.

Kako se na spisku javnih funkcionera koji godišnje prihoduju više od 50.000,00 eura, i po tom osnovu ostvaruju pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa, nalazi i ime ministra finansija Darka Radunovića, obavještavamo Vas da je ministar Radunović ovo pravo ostvario u periodu od 01.01.2016. do 28.11.2016. godine, kada nije obavljao funkciju ministra finansija, niti je bio zaposlen u državnoj administraciji. 

Navedenom objavom zloupotrijebljeni su dostavljeni podaci i netačno informisana javnost u vezi ministra Radunovića o njegovim primanjima kao javnog funkcionera odnosno ministra finansija. PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA