Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Datum objave: 19.03.2020 13:45 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Shodno odredbama Zakona o akcizama, propisano je da je oslobodjeni korisnik akciznih proizvoda fizičko, odnosno pravno lice koje, shodno propisanim uslovima, dobije akciznu dozvolu carinskog organa da, u okviru svoje djelatnosti, vrši nabavku akciznih proizvoda bez plaćanja akcize. Takođe, bliži uslovi u vezi sa zahtjevom oslobođenog korisnika akciznih proizvoda, kao i vođenja evidencije, propisani su odredbama člana 24, 25 i 28 Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama.

Upotreba etil alkohola u medicinske svrhe, shodno članu 44 navedenog zakona, oslobađa se plaćanja akcize ukoliko ga nabavljaju zdravstvene institucije kojima se izdaje dozvola od strane nadležnog organa, u skladu sa članom 26 Zakona. 

Dozvolu oslobođenog korisnika akciznih proizvoda može zatražiti pravno, fizičko lice, odnosno preduzetnik koji ispunjava uslove iz člana 26 Zakona. Navedenu dozvolu carinski organ izdaje na osnovu pisanog zahtjeva na period do 12 mjeseci, koja se može obnoviti na način i pod uslovima iz člana 26 citiranog zakona. 

Napominjemo da je carinski organ, shodno navedenim zakonskim rješenjima izdao 4 dozvole ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva ili koje imaju zaključen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

Postupajući po preporukama Vlade Crne Gore, od 13.03.2020.godine, datim u cilju zaštite zdravlja gradjana, data je privremena mjera oslobodjenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodan promet.Navedena mjera se primjenjuje od 18.03.2020.godine.