Manja slova Veća slova RSS

>

Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje

Datum objave: 11.03.2020 10:49 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u okviru Ministarstva finansija potpisao je ugovore o finansiranju 13 projekata ukupne vrijednosti 952.669,46 €, za javni konkurs u oblasti naučno-istraživačke i inovativne djelatnosti koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom nauke.

U okviru Sektorskog operativnog programa za oblasti zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije 2015-2017, vrijednog 18 miliona €, koji se finansira iz sredstava Evropske unije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), dodijeljena su sredstva za finansiranje projekata u okviru javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje”.

Osnovni cilj poziva je pružanje doprinosa u oblasti nauke i inovacija, sa svrhom uspostavljanja vitalnog naučno-istraživačkog i inovacionog okruženja. Jačanje naučno-istraživačke zajednice, posebno kroz angažman mladih istaživača, ima za svrhu podsticanje razvoja naučno-istraživačkog sistema u Crnoj Gori. Ideja ovog poziva je da korisnici granta kroz primjenu inovativnih projekata omoguće bolju sinergiju i razvoj naučno-tehnoloških mogućnosti, kroz povećanje istraživačkih kapaciteta, komercijalizaciju naučno-istraživačkih proizvoda, kao i povećanje mobilnosti radne snage između javnog i privatnog sektora. Na ovaj način, pružena je prilika istraživačima i inovatorima da istaknu važne teme i ideje u oblasti naučnih inovacija, čiji će razvoj i primjena doprinijeti jačanju cjelokupnog sistema i kreiranju društva znanja u zemlji.

Na ovom javnom pozivu, od prijavljenih 47, podržano je 13 projekata u iznosu od 952.669,46 €, od čega je učešće Evropske unije 85% (809.769,04 €) dok iznos nacionalnog ko-finansiranja čini 15% (142.900,42 €).

Nosioci ugovorenih projekata su: Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS),  Čikom d.o.o.  Vigoris Ecotech d.o.o. Podgorica,  Fakultet za politehniku, Univerzitet Donja Gorica,  Amplitudo d.o.o. Podgorica,  Univerzitet Donja Gorica, Podgorica,  Defacto Consultancy d.o.o.  Fakultet za informacione sisteme i tehnologije, Univezitet Donja Gorica,  NVO Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID,  New Page d.o.o.,  Institut za javno zdravlje Crne Gore,  NVO Natura,  Fondacija biznis start centar Bar