Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Агенције за кредитни рејтинг “Стандард&Поорс” и ''Моодy'с'' објавиле извјештаје о позиционирању Црне Горе

Датум објаве: 06.03.2020 23:00 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Агенције за кредитни рејтинг “Стандард&Поорс” и ''Моодy'с'' у новим извјештајима потврдиле су оцјене за Црну Гору са Б+/Б, односно Б1, уз стабилне изгледе земље.

Анализирајући кретања у земљи, аналитичари ових кредитних агенција поздравили су пут развоја Црне Горе, процијенивши да ће стопа раста црногорске економије премашити њихова очекивања и да ће у 2019. години износити око  3.8%, док ће потенцијални раст у средњем року износити 3,5%. Осим тога, у извјештајима се наводи да ће упркос слабијим изгледима раста европске економије, који ће утицати и на ублажавање стопе раста у Црној Гори, економски раст остати снажан и у 2020. години.

Високе стопе раста резултат су снажног доприноса сектора туризма у којем је остварено 20% више долазака у односу на 2018. годину, као и раст у сектору грађевинарства. У извјештајима је поздрављена реализација и имплементација низа пројеката у енергетском сектору, укључујући модернизацију електрана, заједно са производњом електричне енергије која има све већи фокус на заштиту животне средине и улагањима у соларне и вјетро електране. Оцијењено је да позиционирањем Црне Горе као енергетског чворишта у региону, јача се њена конкурентност и извозни потенцијал.

Поред тога, наведено је да ће се наставком значајних приватних инвестиција у туристичка одмаралишта повећати капацитети на југу и на сјеверу земље, што ће утицати на виши степен диверзификације и регионалне повезаности,  на већу потрошњу домаћинстава, и у крајњем, допринијеће већем економском расту. 

Дугорочни потенцијал Црне Горе оцијењен је као повољан, уз наставак значајног прилива страних директних инвестиција (СДИ), које су у највећој мјери заступљене у туристичком и енергетском сектору. Како је оцијењено у извјештајима прилив СДИ износиће око 10% БДП-а годишње. Додатно, кредитни потенцијал Црне Горе, како се даље наводи, ојачан је и перспективом приступања наше земље Европској унији коју прати снажење институција. 

У свијетлу имплементације структурних реформи чије је спровођење неопходно како би Црна Гора постала чланица ЕУ, поздрављени су напори Владе у спровођењу великог броја мјера. У складу са тим, у извјештајима је акценат стављен на мјере у чијем је фокусу сузбијање сиве економије попут електронског опорезивања и побољшане наплате прихода. 

Поред наведеног, главни ризици у наредном периоду, који су препознати од стране обје рејтинг агенције, доминантно су везани за даљу изградњу преосталих дионица пројекта аутопута и евентуалних ефеката на фискалну позицију земље.


МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА