Manja slova Veća slova RSS

>

Predstavnici rejting agencije Moody's u posjeti Crnoj Gori

Predstavnici rejting agencije Moody
Datum objave: 12.02.2020 15:30 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija

Ministar finansija, Darko Radunović sa saradnicima primio je danas predstavnike kreditne rejting agencije Moody's, analitičare Heika Petersa, Petera Brimana i Lenaika Kudera.

U okviru redovne godišnje posjete predstavnika ove kreditne agencije Crnoj Gori, ministar Radunović je pomenute analitičare informisao o ostvarenim rezultatima u prošloj godini i planovima za naredni period.

Podsjetio je na dosljednost u primjeni mjera fiskalne konsolidacije, koje daju rezultate u vidu povećanja prihoda budžeta, čime se značajno doprinosi jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

„Nakon dvije ekonomski snažne godine 2017-2018, sa ostvarenim stopama rasta od 4,7 i 5,1%, respektivno, napredak je nastavljen i u 2019.godini. Imali smo uspješnu 2019. godinu tokom koje smo za tri kvartala dostigli rast od 3,8%. Takav rezultat je posljedica rasta u skoro svim sektorima, a dominantno najvećim dijelom zbog rasta u sektorima turizma (veći broj turista i više noćenja) i građevinarstva. Imajući u vidu ostvarene rezultate, za očekivati je da će stopa rasta za 2019.godinu biti iznad projektovane.“, istakao je ministar Radunović.

Predstavnici Moody's su prezentovali metodologiju ocjenjivanja i pokazali interesovanje u vezi aktuelnih tema poput izgradnje auto-puta, zaključivanja hedžing aranžmana, stanja u bankarskom sektoru, saradnje sa Svjetskom bankom na realizaciji druge garancije zasnovane na razvojnoj politici tzv. PBG2 i sl.

„Takođe, u 2020. godini ćemo nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi: optimizacija broja izvršilaca u javnom sektoru i reforma Poreske uprave CG uz kreditnu podršku Svjetske banke, koja će povećati prihode budžeta“, izjavio je ministar finansija Radunović.

Tokom boravka u Crnoj Gori analitičari agencije Moody's će se sastati sa predstavnicima Centralne banke Crne Gore, bankarskog sektora i međunarodnih organizacija i prikupiti podatke na osnovu kojih će napraviti procjenu rejtinga Crne Gore.


PR Služba
Ministarstva finansija