Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршена Тајекс мисија у области јавних набавки

Датум објаве: 22.11.2019 19:01 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Иницирана од стране Европске комисије, у Подгорици је, у период од 18. до 22. новембра реализована експертска мисија у области јавних набавки, које се првенствено односе на набавке у здравству, саобраћају као и на веће инфраструктурне пројекте. Главни циљеви ове мисије су били сагледавање начина на који систем јавних набавки у Црној Гори функционише, сарадње међу институцијама и контроле одлука у области јавних набавки, односно начина на који се доносе и спроводе одлуке.

Експертску мисију су чинили представник Европске комисије, као и независни експерти из Летоније, Пољске и Хрватска.

Представници домаћих институција упознали су експерте са надлежностима црногорских институција у оквиру система јавних набавки, са посебним освртом на регулаторни оквир, функционисање система доношења одлука, жалбеног поступка и поштовања транспарентности у спровођењу јавних набавки. Институције које директно спроводе јавне набавке за предмете из наведених сектора, презентовале су у оквиру мисије своје набавке и искуство на на основу једног тендерског поступка и представили су експертима извјештаје за 2018. и 2019. годину. Такође, уважавајући значај експертске мисије, представници Министарства финансија са надлежностима у вођењу политике јавних набавки, изразили су спремност за даљу сарадњу са циљем унапрјеђења система у областима које су биле предмет интересовања ове мисије.

Током боравка у Црној Гори, експерти су посјетили: Министарство финансија - Директорат за политику политику јавних набавки, Државна комисја за контролу поступака јавних набавки, Инспекција за јавне набавке, Агенција за заштиту конкуренције, Државна ревизорска институција, Ревизорско тијело, Управни суд, Министарство јавне управе, Агенција за спрјечавање корупције, Управа јавних радова, Министарство саобраћаја и поморства, Монтепут, Управа за саобраћај, Жељезничка инфраструктура, Министарство одрживог развоја и туризма, Прокон, Водаком, Главни град, Водовод и канализација Подгорица, Агенција за изградњу и развој Подгорице, Комуналне услуге доо Подгорица, Општина Будва, Водовод и канализација Будва, Општина Бијело Поље, Комуналне усулуге Бијело Поље, Министарство здравља, Клинички центар Црне Горе и Фонд за здравстено осигурање.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ/МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА