Manja slova Veća slova RSS

>

Održane dvije radionice u okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori"

Održane dvije radionice u okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori"
Datum objave: 21.11.2019 07:37 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija

U okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori" koji implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, organizovane su dvije dvodnevne radionice i to:  

- "Obuka za javne nastupe za rukovodioce opštinskih službi za finansije i budžet" koju je održala  agencija za komunikacije „Strugar&Albijanić“, u hotelu Princess u Baru od 27.-29.10.2019. godine i 
- radionica pod nazivom "Lokalni prihodi - uporedna zakonska rješenja i iskustva zemalja u regionu" koju je održao prof.  dr Željko Šević u hotelu Princess u  Baru u periodu od 17.-19.11.2019. godine. 

U Obuci za javne nastupe za rukovodioce opštinskih službi za finansije i budžet  je učestvovalo oko 20 rukovodilaca opštinskih službi za finansije i budžet koji imaju obavezu da lokalnom parlamentu i široj javnosti prezentiraju budžet, razne opštinske odluke, završni račun budžeta, izvještaje o izvršenju budžeta itd., da učestvuju u javnim raspravama i da imaju medijske nastupe. Kroz aktivnu obuku učesnici su  stekli  teorijska znanja i praktične vještine javnog nastupa pred kamerama - zvučni snimak, intervju, konferencija za štampu, pisanje i izlaganje govora, panel diskusija itd. Tokom obuke prezentirana su osnovna pravila verbalne i neverbalne komunikacije usmjerena na specifičnu ciljnu publiku koja će biti korisna u daljem radu. 

Na drugoj radionici pod nazivom "Lokalni prihodi - uporedna zakonska rješenja i iskustva zemalja u regionu" prisustvovalo je oko 50 službenika opštinskih službi koji rade na poslovima utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih prihoda. Tokom radionice prezentovani su lokalni prihodi u perspektivi modernih lokalnih javnih finansija, pravni okvir lokalnih prihoda u CG i uporednoj međunarodnoj praksi, struktura lokalnih javnih prihoda, izbor poreskih klasa i poreski procesi, pozitivne lokalne poreske prakse u CG.