Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Црногорска делегација на Годишњим састанцима Свјетске банке и ММФ-а

Црногорска делегација на Годишњим састанцима Свјетске банке и ММФ-а
Датум објаве: 20.10.2019 16:34 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

Током трећег дана боравка на Годишњим састанцима Свјетске банке и Међународног монетарног фонда, делегација Црне Горе, коју предводе министар финансија Дарко Радуновић и гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић, сусрела се са директором Одјељења за Европу у ММФ-у, Полом Томсеном. На састанку је разговарано о резултатима фискалне политике и кретањима у банкарском сектору у 2019. години.

Министар финансија је истакао да је снажан раст економије допринио расту буџетских прихода, те да је настављено спровођење мјера фискалне консолидације. Навео је да је смањен буџетски дефицит, а да је фокус Владе, у оквиру управљања јавним дугом, да се исти смањи на испод 60% БДП у 2022. години. Томе ће допринијети и недавно успјешно обављена емисија еуробвезница којом су прикупљена средства за рефинансирање дијела јавног дуга у 2020. години. Министар финансија је током састанка изразио захвалност на техничкој помоци ММФ-а за припрему емисије еурообвезница, као и на укупној техничкој помоћи коју ова организација пружа Црној Гори.

Гувернер Жугић је истакао да је финансијски систем, послије резолуције двије несистемске банке, ојачан, што се огледа у расту свих кључних индикатора пословања. Позитиван тренд раста депозита и кредитне активности је настављен, праћен симултаним падом нивоа неквалитетних кредита и каматних стопа. Гувернер Жугић је упознао директора Одјељења за Европу у ММФ-у са активностаима на усаглашавању националне регулативе са директивама Европске уније, посебно у дијелу надзора кредитних институција, као и са макропруденционом мјером за регулисање нивоа потрошачких кредита и активностима усмјереним на јачање супервизорске функције, снажење капацитета за превенцију прања новца и плановима за имплементацију независне процјене квалитета активе (АQР-а) банкарског сектора у Црној Гори у 2020. години, чиме се заокружује испуњење ФСАП препорука за Црну Гору из 2016. године. Уједно, гувернер се захвалио ММФ-у на пруженој техничкој помоћи за снажење капацитета супервизије. 

Директор Томсен је поздравио позитивне трендове и будуће напоре ЦБЦГ, како у дијелу јачања капацитета у борби против прања новца и финансирања тероризма, тако и у дијелу фокуса на имплементацију институционалног оквира за надзор и резолуцију банака, сходно будућој регулативи. 

На радном ручку са министрима финансија и гувернерима централних банака Централне, Источне и Југоисточне Европе, са радним називом “Европа - перспектива и политике”,  директор Томсен  је презентовао ставове ММФ-а о преливању успореног раста из развијених економије ЕУ, посебно индустријске производње, на економије у развоју у ЕУ и Југоисточној Европи. Предвиђање ММФ-а је да ће се успоравање раста развијених ЕУ земља одразити на раст земаља у развоју у ЕУ, централној, источној југоисточној Европи, при чему темпо успоравања зависи од материјализације шокова који потичу од (не)рјешавања питања Брегзита, раста трговинског протекционизма и растућих геополитичких тензија. С тим у вези, закључено је да развијене земље  ЕУ морају да, поред ослањања на експанзивну монетарану политику, фокусирају своју пажњу на структурне реформе, попут раста партиципације радне снаге, побољшања квалитета људског капитала и побољшања ефикасности јавног сектора. Министарство финансија
Централна банка Црне Горе