Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана обука за израду водича кроз буџет за грађане и партиципативно буџетирање

Одржана обука за израду водича кроз буџет за грађане и партиципативно буџетирање
Датум објаве: 16.10.2019 10:01 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


У оквиру пројекта "Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори" који имплементирају Министарство финансија Црне Горе и УНДП, уз подршку Министарства финансија Републике Словачке, организована је једнодневна радионица под називом "Водич кроз буџет за грађане и партиципативно буџетирање" коју је одржао Милош Вуковић, локални консултант УНДП-а, у хотелу Рамада у Подгорици 15.10.2019.године.

Радионици је присуствовало око 50 службеника општинских служби који се баве пословима буџета, гдје су им презентовани изазови приликом припреме буџета за грађане, структура водича кроз буџет за грађане као и дизајн и визуелизација водича. Такође, на радионици су презентирани примјери водича кроз буџете за грађане које су припремале општине из Црне Горе, са освртом на њихове предности и недостатке.

У другом дијелу радионице указано је на значај партиципативног буџетирања, на сложеност успостављања самог процеса, значај учешћа кључних интересних група. На крају су дате основне смјернице за  партиципативно буџетирање које се плански спроводи по одређеним фазама.

Израда водича кроз буџет за грађане и партиципативно буџетирање доприносе већој транспарентности рада локалне самоуправе и заинтересованости грађана да узму учешће у активностима које управа спроводи и управо из тог разлога је у оквиру поменутог пројекта одржана ова радионица.МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА