Manja slova Veća slova RSS

>

Održana obuka za izradu vodiča kroz budžet za građane i participativno budžetiranje

Održana obuka za izradu vodiča kroz budžet za građane i participativno budžetiranje
Datum objave: 16.10.2019 10:01 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


U okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori" koji implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, organizovana je jednodnevna radionica pod nazivom "Vodič kroz budžet za građane i participativno budžetiranje" koju je održao Miloš Vuković, lokalni konsultant UNDP-a, u hotelu Ramada u Podgorici 15.10.2019.godine.

Radionici je prisustvovalo oko 50 službenika opštinskih službi koji se bave poslovima budžeta, gdje su im prezentovani izazovi prilikom pripreme budžeta za građane, struktura vodiča kroz budžet za građane kao i dizajn i vizuelizacija vodiča. Takođe, na radionici su prezentirani primjeri vodiča kroz budžete za građane koje su pripremale opštine iz Crne Gore, sa osvrtom na njihove prednosti i nedostatke.

U drugom dijelu radionice ukazano je na značaj participativnog budžetiranja, na složenost uspostavljanja samog procesa, značaj učešća ključnih interesnih grupa. Na kraju su date osnovne smjernice za  participativno budžetiranje koje se planski sprovodi po određenim fazama.

Izrada vodiča kroz budžet za građane i participativno budžetiranje doprinose većoj transparentnosti rada lokalne samouprave i zainteresovanosti građana da uzmu učešće u aktivnostima koje uprava sprovodi i upravo iz tog razloga je u okviru pomenutog projekta održana ova radionica.MINISTARSTVO FINANSIJA