Manja slova Veća slova RSS

>

Agencija Moody's potvrdila ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Agencija Moody
Datum objave: 11.10.2019 14:45 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Kreditna rejting agencija Moody’s potvrdila je u novom Izvještaju ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda - „pozitivan“.

Ocjena kreditnog rejtinga rezultat je visokog BDP-a po glavi stanovnika, optimističnih izgleda za pristupanje Evropskoj uniji, kao i snažnog investicionog trenda sa naglaskom na strana direktna ulaganja. U novom Izvještaju kreditne agencije Moody's pozdravljeni su značajni investicioni projekti koji se realizuju u sektorima saobraćaja, turizma i energetike. 

Dodatno, kreditni rejting B1, uz pozitivne izglede, opravdava i snažan srednjoročni potencijal rasta, koji je podržan implementacijom adekvatnih strukturnih reformi, kao i realizacijom Vladinih efektivnih mjera koje doprinose jačanju fiskalne pozicije Crne Gore. Pored toga, prepoznate su konkretne aktivnosti Vlade kojima su umanjeni srednjoročni rizici refinansiranja u Crnoj Gori.

Glavni pokretači rasta evidentni su u sektoru građevinarstva, saobraćaja, turizma i energetike. Rast je podstaknut i javnim investicijama, prije svega, izgradnjom prioritetne dionice auto puta Bar- Boljare. Sa druge strane, značajan doprinos rastu dala je i potrošnja domaćinstava podstaknuta rekordnom turističkom sezonom i pozitivnim kretanjima na tržištu rada, gdje je u drugom kvartalu 2019. godine stopa nezaposlenosti bila na istorijski niskom nivou od 14.3%.

U Izvještaju se navodi da će 2019. biti još jedna rekordna godina u sektoru turizma, u skladu sa rastom dolazaka za period januar – avgust od 17.2% i noćenja od 9.2% turista, u odnosu na isti period prethodne godine. 

Na kraju, pohvaljene su pravne i administrativne reforme koje se realizuju, pogotovo u kontekstu ulaska u Evropsku uniju, što predstavlja dalji podsticaj za unapređenje vladavine prava uz kontinuirano jačanje kapaciteta institucija u narednim godinama.


PR Služba
Ministarstva finansija