Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Размотрили све предлоге и сугестије на текст Предлога Закона о јавним набавкама

Датум објаве: 08.10.2019 08:16 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија информише домаћу јавност да је све коментаре и сугестије на текст Предлога Закона о јавним набавкама размотрило са посебном пажњом и по основу истих заузело став.

О одредбама Предлога закона Министарство финансија је водило широки дијалог са обвезницима примјене, као и са удружењима послодаваца који су износили ставове привреде. Такође, размијењена су мишљења и са свим осталим заинтересованим странама које су по било ком основу имале сугестије на текст Предлога закона.

Подсјећамо да смо 10. јуна текуће године на званичној wеб страници Министарства финансија објавили саопштење и позвали заинтересовану јавност на јавне консултације поводом текста Предлога Закона о јавним набавкама, иновираног у односу на верзију поводом које је спровођена јавна расправа у периоду фебруар – март 2018. године. Самим тиме су сви заинтересовани имали могућност да доставе своје ставове. Што је у великом обиму и учињено, па стога материјал који прати Предлог закона у процедури утврђивања од стране Владе Црне Горе, садржи и изјашњење Министарства финансија по основу достављених коментара и сугестија. 

Додатно, Министарство финансија је у припреми коначног текста Предлога закона размотрило и раније дате сугестије достављене на текст Нацрта закона, током јавне расправе 2018. године, са ставом да све примједбе које имају основа у директивама и у складу су са концептом овог новог прописа буду инкорпориране у текст Предлога закона.

Такође, напомињемо и да је преговарачка група за поглавље 5 – јавне набавке одржала два састанка током јула и септембра на којима се искључиво разговарало о одредбама новог Закона.

Министарство финансија је става да све сугестије које су, током завршне фазе израде Предлога закона достављене од било ког заинтересованог лица, а биле су у складу са одредбама директива са којима се овај Предлог закона усклађује укључене су у текст у коначном.

И на крају, напомињемо да текст Предлога закона у потпуности преноси директиве ЕУ које регулишу ову област у земљама чланицама, а додатно у кључном је обухватио и суштинске сугестије достављане од стране НВО сектора. У питању су: јединствени акт за једноставне набавке, као и набавке из сектора одбране и безбједности, унапрјеђење одредби које се односе на извршење уговора и јачање инспекцијског надзора.
ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА