Manja slova Veća slova RSS

>

Crna Gora uspješno emitovala 500 miliona eura obveznica na međunarodnom tržištu

Datum objave: 27.09.2019 08:24 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je juče, 26.09.2019. godine, uspješno realizovala transakciju crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu pod do sada najpovoljnijim uslovima. 

Naime, crnogorske obveznice su realizovane u iznosu od 500 miliona eura, uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od  2,55%, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu. 

Na ovaj način investitori su ukazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlantskih integracija.

Potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi €.

Takođe, imajući u vidu da je interesovanje iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta, crnogorska obveznica ostvaruje značajno interesovanje na međunarodnom tržistu hartija od vrijednosti. S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope, Sjedinjenih Američkih država, Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva, komercijalne banke i sl.

Postignut je značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti.

MINISTARSTVO FINANSIJA