Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje

Saopštenje
Datum objave: 20.09.2019 12:18 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Ministarstva finansija, predstavnici AFCOS kancelarije, Direktorata za upravljačku strukturu i Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava Evropske unije, učestvovali su na godišnjem AFCOS seminaru, koji je održan u Skoplju, u periodu od 18-20 septembra 2019, u organizaciji Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF), na kojem se susreću i razmjenjuju iskustva zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Značaj AFCOS seminara ogleda se u unapredjenju saradnje u oblasti zaštite finansijskih interesa Evropske unije, kao i jednoj od bitnijih oblasti u cilju ispunjavanja obaveza iz poglavlja 32- Finansijska kontrola. Neke od tema o kojima se diskutovala na pomenutom seminaru bile saradnja sa predstavnicima OLAF-a, povezanost izmedju prevencije prevara i istraga, najnovije EU politike i razvoj legislative u oblasti borbe protiv nepravilnosti i prevara, uloge i alati koji su na raspolaganju kompetentnih nacionalnih tijela u oblasti prevencije prevara.

Službenik AFCOS kancelarije, Niko Šoć, kao predstavnik Ministarstva finansija, učestvovao je na radionici koja se bavila izvještavanjem nepravilnosti i prevara, nakon koje je prezentovao zaključke u ime radne grupe. Predstavnici OLAF-a su pohvalili napore Crne Gore, kao i ostalih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, koje ulažu u oblasti zaštite finansijskih interesa Evropske unije.