Manja slova Veća slova RSS

>

Održan sastanak sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu

Održan sastanak sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu
Datum objave: 04.09.2019 15:31 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija, g-din Darko Radunović sa saradnicima sastao se danas sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), g-dinom Entonijem Delanojem (Anthony De Lannoy), koji po drugi put boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Na sastanku su prezentovani osnovni podaci o dešavanjima u Crnoj Gori do kraja III kvartala ove godine.

„Drugu godinu zaredom  smo ispoštovali „zlatno“ pravilo da se tekuća potrošnja finansira iz tekućih prihoda, 2019. godina će se završiti sa deficitom ispod 3%,  i javni dug će u 2022. godini biti u okvirima ispod 60% BDP-a“, saopštio je ministar Radunović i informisao g-dina Delanoja o trenutnim aktivnostima Ministarstva finansija i zahvalio se na ekspertskoj pomoći koju pružaju kolege iz MMF-a.

Takođe, upoznao je sagovornika sa planom da se krajem septembra izađe na finansijsko tržište i tom prilikom se kroz  emitovanje eurobondova pokušaju obezbijediti sredstva u iznosu od 500 miliona eura koja će biti iskorišćena za refinansiranje javnog duga.

„Odajem priznanje na urađenom u oblasti fiskalne politike u protekle dvije godine“, saopštio je g-din Delanoj i istakao da postoji jasno viđenje fiskalne konsolidacije i da je rađeno na njenoj implementaciji  i naglasio da će to biti sadržano u izvještaju MMF-a koji će prepoznati sve ono što je rađeno u fiskalnoj oblasti , kao i smanjenje cifara kada je u pitanju dug. Komentarišući stanje na finansijskim tržištima izrazio je očekivanje da će doći do monetarnog olakšavanja velikih ekonomija i da će Crna Gora dobiti što niže kamatne stope za potrebe refinansiranja.

„Fiskalna konsolidacija ide onako kako je planirano što je veoma značajno za Crnu Goru“, zaključio je izvršni direktor Delanoj.
PR Služba
Ministarstva finansija