Manja slova Veća slova RSS

>

Održan početni sastanak za projekat “Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje u Crnoj Gori”

Održan početni sastanak za projekat “Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje u Crnoj Gori”
Datum objave: 04.09.2019 13:57 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


U prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, 04. septembra 2019. godine održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje u Crnoj Gori za Sektorski operativni program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017”. Projekat je finansiran iz sredstava pomenutog programa, u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 18 mjeseci, odnosno do februara 2021. godine. 

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je jačanje i razvoj lokalnih inicijativa sa ciljem unapređenja tržišta rada i povećanje zaposlenosti.

Aktivnosti projekta će biti usmjerene na ostvarivanje sljedećih rezultata:

Analizu funkcionisanja akcija sprovedenih u okviru programa lokalnih partnerstava zapošljavanja sa ciljem zainteresovanja što više ljudi za projekat, uključujući studiju izvodljivosti lokalno ko-finansiranih mehanizama za sprovođenje aktivnih mjera za zapošljavanje;
Sprovođenje analize tržišta rada na regionalno/lokalnom nivou;
Osnivanje kao i ponovno uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje;
Razvijanje i unapređenjelokalnih strategija zapošljavanja kao i strategija za razvoj ljudskih resursa  i odgovarajućih akcionih planova;
Kreiranje lokalno aktivnih mjera zapošljavanja u skladu sa potrebama tržišta sa ciljem kreiranja većih mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenih lica i potencijalno nezaposlenih lica;
Razvijanje kapaciteta u okviru obnovljenih lokalnih partnerstava za zapošljavanje u cilju razvijanja, upravljanja i implementacije lokalnih mjera zapošljavanja i projekata finansiranih od strane EU.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom Archidata s.r.l. iz Italije. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 372,975.00 EUR, od čega finansiranje EU čini 85% a nacionalno kofinansiranje 15%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija u ulozi ugovornog tijela. 

Prvom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, kao i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja. Tokom sastanka, detaljno su predstavljene projektne aktivnosti, a razmatran je i okvirni plan rada za naredni period.