Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Признања за најуспјешнија предузећа у Црној Гори

Признања за најуспјешнија предузећа у Црној Гори
Датум објаве: 31.05.2019 13:20 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

Друштвено и економски одговорно, али прије свега транспарентно пословање доприносе развоју црногорског друштва и привреде, а препознавање и промоција добрих примјера у бизнису важно је како би се подстакли други.

То је саопштено на свечаности додјеле признања најуспјешнијим црногорским компанијама у 25 категорија и представљања публикације „Пословне новине - 100 највећих у Црној Гори“ у оквиру пројекта „100 највећих у Црној Гори“.

Министарство финансија Министарство финансија

Директорица пројекта 100 највећих у Црној Гори, Љиљана Бурзан Николић, казала је да је важно биљежити раст показатеља успјешности пословања економије што се, како је додала, постиже „синергетским ефектом посвећеног дјеловања институција система и привредних субјеката“. 

„Поносни смо што смо и ми постали снажна карика на коју се могу ослонити и привредни субјекти и институције система. И овог пута ћу истаћи јавно доступне и јасне критеријуме, којима смо се водили приликом рангирања најуспјешнијих црногорских предузећа, јер је важно задржати објективност и највиши ниво професионализма, као што је важно најбољима указати поштовање, које су заиста завриједили својим радом”, поручила је Бурзан Николић.

Она је казала да је задовољство представити други број ексклузивне публикације Пословне новине - 100 највећих у Црној Гори. 

“Као и вама, и нама је циљ да будемо бољи, да пружимо више, квалитетније, садржајније, да растемо раме уз раме са вашим успјесима, да пословни амбијент своје земље представимо што квалитетније, али и да радимо на побољшању његове суштине. Препустите се ишчитавању Пословних новина – 100 највећих у Црној Гори и откријте прегршт корисних информација и смјерница које ће вас усмјерити ка генерисању нових бизнис идеја”, казала је Бурзан Николић.

Министарство финансија Министарство финансија

Државни секретар у Министарству финансија, Немања Катнић, истакао је да је црногорска економија у 2017. и 2018. години остварила динамичан и снажан привредни раст, са стопама изнад очекиваних. 

„Коначни подаци указују да је реалан раст БДП-а 2017. износио 4,7 одсто, док према прелиминарним подацима, раст за 2018. износи 4,9 одсто, што је уједно и највећа стопа раста од глобалне економске кризе 2009. године”, појаснио је Катнић.

Он је казао да је у протекле двије године у Црној Гори отворено нешто више од 18 хиљада нових радних мјеста, док је према Анкети о радној снази у прошлој години забиљежена стопа незапослености од 15,2 одсто, што је на најнижем нивоу од обнове државне независности.

Катнић је подсјетио да су донешени нови Закон о административним таксама и Закон о локалним комуналним таксама, којима су смањене таксе у највећој могућој мјери и извршена њихова редукција.

„Очекивани резултати ових мјера упућују на ниже трошкове пословања, посебно за микро, мала и средња предузећа, кроз примјену нижих такси и мањег броја процедура. То ће за резултат имати више расположивог дохотка за потрошњу и штедњу, и индиректно позитивно утицати на економски раст“, објаснио је Катнић.

Он је рекао и да Влада Црне Горе у континуитету предузима конкретне мјере за даље смањење пореских оптерећења, а подсјетио је да ће од 1. јула бити смањени доприноси на зараде на терет послодавца за 2 п.п.

„Све горе наведено и више него јасно указује на чињеницу да привредници у Влади Црне Горе имају поузданог партнера што је и једини предуслов да се кроз заједнички рад и кроз стварање повољног и предвидивог пословног амбијента исти и унаприједи“, поручио је Катнић.

Генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије, Радосав Бабић, рекао је да Црна Гора има успјешне компаније, чији су производи и услуге препознати не само на домаћем, већ и на регионалном и међународном тржишту.

„Подршка домаћим привредницима и креирање стабилног пословног окружења је стратешко опредјељење Министарства економије. Економска политика усмјерена је на унапређење пословног амбијента, како би се допринијело даљем расту и развоју приватног сектора, чему свједоче бројни показатељи о повећању броја МСП и бруто страних инвестиција, као и бројни пројекти које реализујемо са домаћим и страним партнерима“, рекао је Бабић.

Он је казао да је Министарство економије у овој години креирало Програм за унапређење конкурентности привреде, опредијеливши бесповратна средства, која се додјељују кроз субвенције за ново запошљавање, спровођење иновативних активности, увођење међународних стандарда у пословање, кластерско удруживање, савјетодавну подршку и подстицање директних инвестиција.

„Министарство економије ће и у будућем периоду наставити да пружа пуну подршку свим привредним друштвима, како компанијама које су се нашле међу 100 највећих, тако и компанијама које сигурно претендују да се нађу на списку најуспјешнијих у Црној Гори“, закључио је Бабић.

Предсједник Одбора директора Социете Генерале банке Монтенегро, Милорад Катнић, казао је да се током прошле године за 10,5 одсто повећао број регистрованих предузећа, која су предала финансијске извјештаје у односу на 2017. годину. 

„Значајно се повећао број предузећа, која су остварила нето добит већу од 100 хиљада еура (12 одсто). Значајно се повећао и број предузећа која запошљавају преко 50 запослених (8,1 одсто). Ово посебно истичем због тога што вјерујем да је важно да имамо све више добрих и великих тимова. Јер у бизнису, тимови су, а не појединци, кључни за успјех“, оцијенио је Катнић.

Он сматра да успјех није потпун ако се не дијели са тимом, запосленима, средином у којој се послује. 

„Успјех има ријетку особину, да се дијељењем увећава. Поред података о промету и профиту, успјех прије свега чине добри пројекти и добра дјела која остају. А препознавање и промоција добрих примјера је важан пројекат. Између осталог и да би се подстакли други. Захваљујем организаторима овог догађаја који нас, већ другу годину заредом, окупљају и обиљежавају успјех“, поручио је Катнић.

Социете Генерале банка Монтенегро је, како је казао, поносна што је, пружајући банкарску подршку, дио успјеха многих црногорских предузећа и што су многи од њених клијената у претходној години остварили најбоље резултате у историји. 
„Претходна година је и за Социете Генерале банку Монтенегро била веома успјешна, комерцијално и финансијски најуспјешнија у историји. Свим компанијама честитам и желим им да у овој години буду још успјешнији. И то не од конкуренције, већ од себе из претходне године. И да наставе да расту, да креирају и имплементирају добре пројекте, да промовишу и дијеле успјех“, казао је Катнић. 

Извршна директорица Црногорског Телекома, Дина Цибулскаја, рекла је да Пројекат „100 највећих” пословној заједници Црне Горе шаље јаку поруку да друштвено и економски одговорно, али прије свега транспарентно пословање доприносе развоју црногорског друштва и привреде “док нас повезивање и размјена искустава у оваквим приликама могу учинити још успјешнијима”.

„Наш циљ је да останемо први избор пословних корисника. Током прошле године постигли смо још боље резултате и веће присуство у пословном сегменту, и данас је Телеком први избор компанија у Црној Гори“, истакла је Цибулскаја.

Према њеним ријечима, Телеком је у потпуности посвећен не само повезивању корисника једних са другима већ, како је додала, и са могућностима дигиталног свијета, а као члан Дојче Телеком групе дио је једне од најуспјешнијих технолошких корпорација у Европи. 

„Телеком је у овом тренутку лидер у области иновација, када је ријеч о паметним рјешењима и дигитализацији Црне Горе, чему смо у потпуности посвећени, и желимо да будемо поуздан партнер како јавном тако и бизнис сектору у Црној Гори. Наставићемо да развијамо паметна рјешења и промовишемо тзв. „зелену економију“ и одрживи развој Црне Горе, како бисмо показали да цијенимо избор пословних корисника који су Телеком ставили на прво мјесто“, истакла је Цибулскаја. 

Према постигнућима, у категорији микро предузећа, лидер по приходу је ФЛY МОНТЕНЕГРО ТРАВЕЛ, по добити ГУФО и по броју запослених ХАЛОТАКСИ, а у категорији малих предузећа лидери су МИВИС (приход), ДОМЕН (добит), СЕЦУРИТАС МОНТЕНЕГРО (број запослених). 

У категорији средњих предузећа лидери су ИНА-ЦРНА ГОРА (приход), ЗЕТАГРАДЊА (добит), ТОБАЦЦО С ПРЕСС (број запослених), а у категорији великих предузећа лидер по приходу и добити је ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Црне Горе, а по броју запослених ВОЛИ ТРАДЕ.

У дјелатности телекомуникација лидер је ЦРНОГОРСКИ ТЕЛЕКОМ, трговине ВОЛИ ТРАДЕ, хотелијерства БУДВАНСКА РИВИЈЕРА, управљања некретнинама ДЕЛТА М ЦГ, ревизије и рачуноводства ФИНАНЦЕ ПЛУС, грађевине БЕМАX, а у дјелатности хране и пића МЕСО-ПРОМЕТ.

У дјелатности остала производња и прерада лидер је РУДНИК УГЉА, у ИТ сектору ЦОМТРАДЕ ДИСТРИБУТИОН, нафта и деривати ЈУГОПЕТРОЛ, у фармацији ГЛОСАРИЈ, медицинским услугама ИНСТИТУТ ДР СИМО МИЛОШЕВИЋ, а признање за највећу растућу компанију добио је ВОЛИ ТРАДЕ.

Пројекат за унапређење и промовисање црногорске привреде „100 највећих у Црној Гори“ иницирала је компанија БИ Цонсултинг у партнерству са Министарством финансија и Министарством економије, уз подршку Привредне коморе Црне Горе и уз генерално покровитељство Социете Генерале банке Монтенегро.