Manja slova Veća slova RSS

>

Priznanja za najuspješnija preduzeća u Crnoj Gori

Priznanja za najuspješnija preduzeća u Crnoj Gori
Datum objave: 31.05.2019 13:20 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija

Društveno i ekonomski odgovorno, ali prije svega transparentno poslovanje doprinose razvoju crnogorskog društva i privrede, a prepoznavanje i promocija dobrih primjera u biznisu važno je kako bi se podstakli drugi.

To je saopšteno na svečanosti dodjele priznanja najuspješnijim crnogorskim kompanijama u 25 kategorija i predstavljanja publikacije „Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori“ u okviru projekta „100 najvećih u Crnoj Gori“.

Ministarstvo finansija Ministarstvo finansija

Direktorica projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, Ljiljana Burzan Nikolić, kazala je da je važno bilježiti rast pokazatelja uspješnosti poslovanja ekonomije što se, kako je dodala, postiže „sinergetskim efektom posvećenog djelovanja institucija sistema i privrednih subjekata“. 

„Ponosni smo što smo i mi postali snažna karika na koju se mogu osloniti i privredni subjekti i institucije sistema. I ovog puta ću istaći javno dostupne i jasne kriterijume, kojima smo se vodili prilikom rangiranja najuspješnijih crnogorskih preduzeća, jer je važno zadržati objektivnost i najviši nivo profesionalizma, kao što je važno najboljima ukazati poštovanje, koje su zaista zavrijedili svojim radom”, poručila je Burzan Nikolić.

Ona je kazala da je zadovoljstvo predstaviti drugi broj ekskluzivne publikacije Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori. 

“Kao i vama, i nama je cilj da budemo bolji, da pružimo više, kvalitetnije, sadržajnije, da rastemo rame uz rame sa vašim uspjesima, da poslovni ambijent svoje zemlje predstavimo što kvalitetnije, ali i da radimo na poboljšanju njegove suštine. Prepustite se iščitavanju Poslovnih novina – 100 najvećih u Crnoj Gori i otkrijte pregršt korisnih informacija i smjernica koje će vas usmjeriti ka generisanju novih biznis ideja”, kazala je Burzan Nikolić.

Ministarstvo finansija Ministarstvo finansija

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, istakao je da je crnogorska ekonomija u 2017. i 2018. godini ostvarila dinamičan i snažan privredni rast, sa stopama iznad očekivanih. 

„Konačni podaci ukazuju da je realan rast BDP-a 2017. iznosio 4,7 odsto, dok prema preliminarnim podacima, rast za 2018. iznosi 4,9 odsto, što je ujedno i najveća stopa rasta od globalne ekonomske krize 2009. godine”, pojasnio je Katnić.

On je kazao da je u protekle dvije godine u Crnoj Gori otvoreno nešto više od 18 hiljada novih radnih mjesta, dok je prema Anketi o radnoj snazi u prošloj godini zabilježena stopa nezaposlenosti od 15,2 odsto, što je na najnižem nivou od obnove državne nezavisnosti.

Katnić je podsjetio da su donešeni novi Zakon o administrativnim taksama i Zakon o lokalnim komunalnim taksama, kojima su smanjene takse u najvećoj mogućoj mjeri i izvršena njihova redukcija.

„Očekivani rezultati ovih mjera upućuju na niže troškove poslovanja, posebno za mikro, mala i srednja preduzeća, kroz primjenu nižih taksi i manjeg broja procedura. To će za rezultat imati više raspoloživog dohotka za potrošnju i štednju, i indirektno pozitivno uticati na ekonomski rast“, objasnio je Katnić.

On je rekao i da Vlada Crne Gore u kontinuitetu preduzima konkretne mjere za dalje smanjenje poreskih opterećenja, a podsjetio je da će od 1. jula biti smanjeni doprinosi na zarade na teret poslodavca za 2 p.p.

„Sve gore navedeno i više nego jasno ukazuje na činjenicu da privrednici u Vladi Crne Gore imaju pouzdanog partnera što je i jedini preduslov da se kroz zajednički rad i kroz stvaranje povoljnog i predvidivog poslovnog ambijenta isti i unaprijedi“, poručio je Katnić.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da Crna Gora ima uspješne kompanije, čiji su proizvodi i usluge prepoznati ne samo na domaćem, već i na regionalnom i međunarodnom tržištu.

„Podrška domaćim privrednicima i kreiranje stabilnog poslovnog okruženja je strateško opredjeljenje Ministarstva ekonomije. Ekonomska politika usmjerena je na unapređenje poslovnog ambijenta, kako bi se doprinijelo daljem rastu i razvoju privatnog sektora, čemu svjedoče brojni pokazatelji o povećanju broja MSP i bruto stranih investicija, kao i brojni projekti koje realizujemo sa domaćim i stranim partnerima“, rekao je Babić.

On je kazao da je Ministarstvo ekonomije u ovoj godini kreiralo Program za unapređenje konkurentnosti privrede, opredijelivši bespovratna sredstva, koja se dodjeljuju kroz subvencije za novo zapošljavanje, sprovođenje inovativnih aktivnosti, uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje, klastersko udruživanje, savjetodavnu podršku i podsticanje direktnih investicija.

„Ministarstvo ekonomije će i u budućem periodu nastaviti da pruža punu podršku svim privrednim društvima, kako kompanijama koje su se našle među 100 najvećih, tako i kompanijama koje sigurno pretenduju da se nađu na spisku najuspješnijih u Crnoj Gori“, zaključio je Babić.

Predsjednik Odbora direktora Societe Generale banke Montenegro, Milorad Katnić, kazao je da se tokom prošle godine za 10,5 odsto povećao broj registrovanih preduzeća, koja su predala finansijske izvještaje u odnosu na 2017. godinu. 

„Značajno se povećao broj preduzeća, koja su ostvarila neto dobit veću od 100 hiljada eura (12 odsto). Značajno se povećao i broj preduzeća koja zapošljavaju preko 50 zaposlenih (8,1 odsto). Ovo posebno ističem zbog toga što vjerujem da je važno da imamo sve više dobrih i velikih timova. Jer u biznisu, timovi su, a ne pojedinci, ključni za uspjeh“, ocijenio je Katnić.

On smatra da uspjeh nije potpun ako se ne dijeli sa timom, zaposlenima, sredinom u kojoj se posluje. 

„Uspjeh ima rijetku osobinu, da se dijeljenjem uvećava. Pored podataka o prometu i profitu, uspjeh prije svega čine dobri projekti i dobra djela koja ostaju. A prepoznavanje i promocija dobrih primjera je važan projekat. Između ostalog i da bi se podstakli drugi. Zahvaljujem organizatorima ovog događaja koji nas, već drugu godinu zaredom, okupljaju i obilježavaju uspjeh“, poručio je Katnić.

Societe Generale banka Montenegro je, kako je kazao, ponosna što je, pružajući bankarsku podršku, dio uspjeha mnogih crnogorskih preduzeća i što su mnogi od njenih klijenata u prethodnoj godini ostvarili najbolje rezultate u istoriji. 
„Prethodna godina je i za Societe Generale banku Montenegro bila veoma uspješna, komercijalno i finansijski najuspješnija u istoriji. Svim kompanijama čestitam i želim im da u ovoj godini budu još uspješniji. I to ne od konkurencije, već od sebe iz prethodne godine. I da nastave da rastu, da kreiraju i implementiraju dobre projekte, da promovišu i dijele uspjeh“, kazao je Katnić. 

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, rekla je da Projekat „100 najvećih” poslovnoj zajednici Crne Gore šalje jaku poruku da društveno i ekonomski odgovorno, ali prije svega transparentno poslovanje doprinose razvoju crnogorskog društva i privrede “dok nas povezivanje i razmjena iskustava u ovakvim prilikama mogu učiniti još uspješnijima”.

„Naš cilj je da ostanemo prvi izbor poslovnih korisnika. Tokom prošle godine postigli smo još bolje rezultate i veće prisustvo u poslovnom segmentu, i danas je Telekom prvi izbor kompanija u Crnoj Gori“, istakla je Cibulskaja.

Prema njenim riječima, Telekom je u potpunosti posvećen ne samo povezivanju korisnika jednih sa drugima već, kako je dodala, i sa mogućnostima digitalnog svijeta, a kao član Dojče Telekom grupe dio je jedne od najuspješnijih tehnoloških korporacija u Evropi. 

„Telekom je u ovom trenutku lider u oblasti inovacija, kada je riječ o pametnim rješenjima i digitalizaciji Crne Gore, čemu smo u potpunosti posvećeni, i želimo da budemo pouzdan partner kako javnom tako i biznis sektoru u Crnoj Gori. Nastavićemo da razvijamo pametna rješenja i promovišemo tzv. „zelenu ekonomiju“ i održivi razvoj Crne Gore, kako bismo pokazali da cijenimo izbor poslovnih korisnika koji su Telekom stavili na prvo mjesto“, istakla je Cibulskaja. 

Prema postignućima, u kategoriji mikro preduzeća, lider po prihodu je FLY MONTENEGRO TRAVEL, po dobiti GUFO i po broju zaposlenih HALOTAKSI, a u kategoriji malih preduzeća lideri su MIVIS (prihod), DOMEN (dobit), SECURITAS MONTENEGRO (broj zaposlenih). 

U kategoriji srednjih preduzeća lideri su INA-CRNA GORA (prihod), ZETAGRADNJA (dobit), TOBACCO S PRESS (broj zaposlenih), a u kategoriji velikih preduzeća lider po prihodu i dobiti je ELEKTROPRIVREDA Crne Gore, a po broju zaposlenih VOLI TRADE.

U djelatnosti telekomunikacija lider je CRNOGORSKI TELEKOM, trgovine VOLI TRADE, hotelijerstva BUDVANSKA RIVIJERA, upravljanja nekretninama DELTA M CG, revizije i računovodstva FINANCE PLUS, građevine BEMAX, a u djelatnosti hrane i pića MESO-PROMET.

U djelatnosti ostala proizvodnja i prerada lider je RUDNIK UGLJA, u IT sektoru COMTRADE DISTRIBUTION, nafta i derivati JUGOPETROL, u farmaciji GLOSARIJ, medicinskim uslugama INSTITUT DR SIMO MILOŠEVIĆ, a priznanje za najveću rastuću kompaniju dobio je VOLI TRADE.

Projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede „100 najvećih u Crnoj Gori“ inicirala je kompanija BI Consulting u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore i uz generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.