Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Познати прворангирани пројекта 100 НАЈВЕЋИХ у Црној Гори

Познати прворангирани пројекта 100 НАЈВЕЋИХ у Црној Гори
Датум објаве: 29.05.2019 13:23 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Прошла година је за већину црногорских привредних субјеката била значајно успјешнија од претходне, а остварени резултат након опорезивања је износио 272,7 милиона еура и већи је за 82 одсто у односу на 2017. годину. 

То је саопштено на завршној прес конференцији у оквиру пројекта „100 највећих у Црној Гори“, поводом објаве прворангираних у 25 категорија 100 највећих и промоције специјалне публикације Пословне новине - 100 највећих у Црној Гори.

Пројекат за унапређење и промовисање црногорске привреде иницирала је компанија БИ Цонсултинг у партнерству са Министарством финансија и Министарством економије, уз подршку Привредне коморе Црне Горе и уз генерално покровитељство Социете Генерале банке Монтенегро.

Оснивач БИ Цонсултинга, провајдера пословних информација, Ратко Николић, казао је да је, према готово свим показатељима, за већину привредних субјеката, прошла година била значајно успјешнија од претходне, а у прилог томе томе, како је додао, говоре и подаци на нивоу цијеле привреде.

„Остварени приходи су за 4,6 одсто већи и износили су 8,89 милијарди еура. Остварени резултат након опорезивања износио је 272,7 милона еура и већи је за 82 одсто. Број запослених у предузећима је растао за 8,8 одсто, односно за скоро десет хиљада запослених и према достављеним исправним подацима просјечно је износио 122.128 запослених“, навео је Николић.

Он је додао да је број предузећа која су остварила добит већи за 6,2 одсто.

„Приходе преко милион еура остварило је 1.226 предузећа, што је 4,5 одсто више него прошле године. Нето добит већу од стотину хиљада еура има 887 предузећа, што је 12 одсто више него прошле године. 332 предузећа имају преко 50 запослених, што је 25 предузећа више него прошле године, односно 8,1 одсто“, објаснио је Николић.

Он је нагласио да је број предатих исправних финансијских извјештаја за пословну 2018. годину већи за 10,5 одсто у односу на претходну. 

„То је доминантно посљедица веће пословне активности и повећања броја предузећа, али и подизања културе финансијског извјештавања, што је и један од кључних циљева нашег пројекта“, истакао је Николић.

Он је казао да је по постигнућима у категорији микро предузећа лидер по приходу био ФЛY МОНТЕНЕГРО ТРАВЕЛ, по добити ГУФО и по броју запослених ХАЛО ТАКСИ. 

„У категорији малих предузећа лидери су били МИВИС (приход), ДОМЕН (добит), СЕЦУРИТАС МОНТЕНЕГРО (број запослених). У категорији средњих предузећа то су ИНА-ЦРНА ГОРА (приход), ЗЕТАГРАДЊА (добит), ТОБАЦЦО С ПРЕСС (број запослених). А у категорији великих предузећа лидер по приходу и добити је ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Црне Горе, а по броју запослених ВОЛИ ТРАДЕ“, навео је Николић. 

Он је додао да је у дјелатности телекомуникација лидер ЦРНОГОРСКИ ТЕЛЕКОМ, трговине ВОЛИ ТРАДЕ, хотелијерства БУДВАНСКА РИВИЈЕРА, управљања некретнинама ДЕЛТА М ЦГ, ревизије и рачуноводства ФИНАНЦЕ ПЛУС, грађевине БЕМАX, а у дјелатности хране и пића МЕСО-ПРОМЕТ.

„У дјелатности остала производња и прерада лидер је РУДНИК УГЉА, у ИТ сектору ЦОМТРАДЕ ДИСТРИБУТИОН, нафта и деривати ЈУГОПЕТРОЛ, у фармацији ГЛОСАРИЈ, медицинским услугама ИНСТИТУТ др Симо Милошевић, а признање за највећу растућу компанију добио је ВОЛИ ТРАДЕ“, рекао је Николић. 

Министарство финансија

Државни секретар у Министарству финансија, Немања Катнић, истакао је да је пројекат већ остварио прве зацртане циљеве, да су евидентни значајни резултати свих напора и улагања, регистрован раст Бруто домаћег производа, а биљежи се, како је додао, раст домаће економије, унапређење пословне климе, и повећање броја малих и средњих предузећа.  

„Кроз разне програме за унапређење привредног сектора, промоције и реформе, унапређење пословног амбијента, обезбјеђивање подршке кроз буџетска издвајања, повољне кредитне аранжмане и бесповратна средства из европских претприступних фондова, стварају се предуслови за боље пословање већ постојећих, али и стварање нових малих и средњих предузећа, која чине окосницу привреде једне земље“, појаснио је Катнић.

Он је истакао да је повећање броја предузећа која приходују преко миллион еура из године у годину такође сигнал да мјере које се предузимају дају резултате и тиме Црну Гору стављају у ред држава у којима је успјешно пословање пракса.

„Свакако, позитивни резултати јесу оно што охрабрује, али и обавезује да се даље ради на унапређењу пословног амбијента, како бисмо из године у годину кроз Пројекат 100 највећих имали част и задовољство да представимо најуспјешније приче. Обавеза Министарства финансија биће као и до сада да у сарадњи са свим партнерима настави да ради у правцу јачања позитивне пословне климе“, поручио је Катнић.

Генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије, Радосав Бабић, казао је да се, кроз подршку приведницима, тежи да се повећа продуктивност, смањи незапосленост и интензивирају инвестиционе активности, што свеукупно утиче на привредни раст и регионални развој Црне Горе. 

Бабић је рекао да је један од примарних приоритета Министарства економије подршка малим и средњим предузећима, као и да кроз дефинисање стратешког оквира, у координацији са осталим институцијама и кроз пружање финансијске и нефинансијске подршке за предузећа, покушавају да додатно мотивишу предузетнике. 

“У жељи да осигурамо  континуитет започетих реформи за подршку развоја предузетништва, у овој години смо усвојили Програм за унапређење конкуретности привреде, који кроз десет програмских линија обезбјеђује финансијску и нефинансијску подршку, кроз додјелу субвенција у укупном износу од 1,640 милиона еура“, рекао је Бабић. 

Он је додао да податак, да је број малих и средњих предузећа у 2018. години већи за готово десет одсто у односу на претходну годину, додатно обавезује да се настави улагање у тај сектор. 
“Овакви резултати нас подстичу да будемо још ефикаснији, да наставимо са радом на стварању предуслова да црногорска привреда буде још конкурентнија. Вјерујем да ће овогодишњи добитници признања „100 највећих” бити најбољи промотери успјешне пословне праксе и бити подстицај цјелокупној привреди у даљем развоју”, закључио је Бабић. 

Директор Сектора за пословање са привредом и замјеник извршног директора Социете Генерале банке Монтенегро, Само Јовићевић, казао је да је финално рангирање показало да је велики број клијената те банке остварио рекордне резултате у прошлој години.

„Надамо се да је и подршка наше банке дијелом допринијела остварењу ових успјеха и вјерујемо да су ове компаније оствариле додатан замах и у првом кварталу ове године“, рекао је Јовићевић.

Он је истакао да је награђивање и истицање компанија које су дале изузетан допринос црногорској економији и развоју малог и средњег бизниса веома важно, првенствено због тога што, како је појаснио, треба дати примјер и показати да је уз упоран и посвећен рад могуће остварити добре резултате и допринијети даљем развоју пословног амбијента и економије у цјелини.

„Стога користим ову прилику да најуспјешнијима честитам, а да свим компанијама у Црној Гори, пожелим још успјешнију текућу годину“, казао је Јовићевић.

Експерт за екстерну комуникацију у Црногорском Телекому, Матија Оташевић, рекао је да је та компанија и ове године ексклузивни партнер пројекта „100 највећих“ који, како је додао, коинтинуирано афирмише транспарентно и одговорно пословање, што даје позитиван подстицај црногорској привреди и унапређује свеукупни пословни амбијент у Црној Гори.

„Покретачи пројекта „100 највећих“ су успјели да окупе и повежу све успјешније компаније на нашем тржишту. Без обзира која је област пословања у питању, вјерујемо да су чвршће међусобно повезивање компанија, и промовисање добре пословне праксе, предуслови за побољшање конкурентности и раст тржишта“, оцијенио је Оташевић.

Према његовим ријечима, Телеком пружа услуге највећег квалитета, и као технолошки лидер и поуздан партнер помаже црногорском јавном и бизнис сектору да искористе све могућности које доноси дигитализација и тако унаприједе пословање и рад са грађанима. 

„Вјерујемо да пројекти попут „100 највећих“ додатно доприносе повезивању компанија и међусобном дијељењу пословних искустава, што их заправо и чини најуспјешнијим у земљи, и због чега је Телеком дио ове приче од почетка“, поручио је Оташевић.