Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Структурне реформе у функцији даљег раста инвестиција

Структурне реформе у функцији даљег раста инвестиција
Датум објаве: 17.05.2019 18:29 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија  Министарство финансија

Делегација Црне Горе предвођена министром финансија г-дином Дарком Радуновићем учествовала је данас у Бриселу на Министарском састанку у оквиру економског и финансијског дијалога између ЕУ и Западног Балкана и Турске. На састанку су усвојене заједничке препоруке у оквиру министарског дијалога за сваку од земаља Западног Балкана и Турску у циљу израде Програма економских реформи за 2020.годину.

Представници  Министарства финансија су на министарском састанку представили макроекономска и фискална кретања у Црној Гори, истакнувши наставак снажног економског раста од 4,9% у 2018.години. Такодје су  дискутовали у оквиру посебне теме састанка која се односила на значај структурних реформи за привлачење страних директних инвестиција у земље региона Западног Балкана, истакнувши да је спроводјење друге генерације структурних реформи од значаја за наставак снажног прилива страних директних инвестиција у земљу. Из Министарства финансија је истакнут значај страних директних инвестиција за економски раст и развој, а оне су у посљедњих десет година просјечно годишње износиле 14,4% бруто домаћег производа. 

Црногорска делегација је током министарског састанка истакла  значај спровођења структурних реформи усмјерених на унапређење пословног амбијента, односно реформи у областима пореске политике, политике образовања, здравства, реформи на тржиту рада, у областима јавних набавки, јавно приватног партнерства итд, у циљу даљег привлачења инвестиција у земљу.

Министарство финансија

Током посјете Бриселу, министар Радуновић се сусрео са генералним директором Директората за финансијска стабилност, финансијске услуге и унију тржишта капитала (ДГ ФИСМА) у Европској Комисији, г-дином Оливије Гуерсентом, на тему реформи у финансијском сектору и процеса усаглашавања сета нацрта нових финансијских закона  са ЕУ ацqуис. ДГ ФИСМА је поздравила напоре у процесу реформи финансијског сектора, нагласивши да ће у најскоријем року анализирати припремљену регулативу са аспекта њене усаглашености са европском регулативом.

Министар  Радуновић је током посјете Европској Комисији, одржао састанак и са генералним директором Директората за европску политику сусједства и преговоре  о проширењу (ДГ НЕАР) г-дином Кристијаном Даниелсоном, на коме је разговорано о активностима у оквиру преговарачких поглавља у оквиру којих доминира процес усаглашавања црногорског законодавства  са европским чији је предлагач Министарство финансија. На састанку је разговарано и о макрофискалним кретањима у Црној Гори. Посебно је  истакнут и значај изградње аутопута, као највећег развојног пројекта за Црну Гору, а разговарано је и о активностима на проналажењу оптималног модела финансирања изградње његове друге дионице.


МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА