Manja slova Veća slova RSS

>

Održana radionica pod nazivom "Sistem utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih prihoda u Crnoj Gori"

Održana radionica pod nazivom "Sistem utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih prihoda u Crnoj Gori"
Datum objave: 15.05.2019 12:25 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija

U okviru projekta "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“ koji implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, 13. i 14. maja 2019. godine u Kolašinu je održana radionica pod nazivom "Sistem utvrđivanja, naplate i kontrole lokalnih prihoda u Crnoj Gori".

Mr Snežana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija, je otvorila radionicu u kojoj su učestvovali predstavnici iz svih opština Crne Gore, Zajednice opština Crne Gore, Poreske uprave i predstavnici Ministarstva finansija, među kojima i v.d. generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem, Biljana Peranović

Generalna direktorica Mugoša je u svom uvodnom izlaganju prezentirala analizu ostvarenja lokalnih prihoda u prethodnih 10 godina u Crnoj Gori koja je pokazala da je stepen naplate sopstvenih prihoda u nekim opštinama dosta nizak. Istakla je da se opštine moraju više oslanjati na sopstvene prihode, raditi na poboljšanju efikasnosti naplate sopstvenih prihoda kao i jačanju finansijske i poreske discipline. 

Ministarstvo finansija

Predavač i moderator na radionici bio je Dejan Klikovac, lokalni konsultant UNDP. Tokom diskusija na radionici ukazano je na trenutne probleme u naplati prihoda i definisane su konkretne aktivnosti koje je potrebno preduzeti u cilju unapređenja cjelokupnog sistema utvrđivanja i naplate lokalnih javnih prihoda.

Ova radionica je druga radionica koja je održana u okviru pomenutog projekta u cilju iznalaženja rješenja za prevazilaženje postojećih problema, dalje edukacije zaposlenih u opštinskih službama i razmjene iskustava iz oblasti finansiranja lokalne samouprave.MINISTARSTVO FINANSIJA