Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У Сарајеву одржан Годишњи састанак Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој

У Сарајеву одржан Годишњи састанак Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој
Датум објаве: 09.05.2019 07:57 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министар финансија и гувернер Црне Горе у Европској банци за обнову и развој, г-дин Дарко Радуновић присуствовао је годишњој Скупштини ЕБРД-а, која се одржава у Сарајеву.  Такође, присуствовао је радном доручку организованом од стране предсједника Европске банке за обнову и развој, г-дина Суме Чакрабартија који је био предвиђен за највише представнике 6 Западно балканских земаља. Истовремено, замјеник гувернера и генерални директор Државног трезора у Министарству финансија, г-дин Драган Дармановић, присуствовао је радном доручку, организованом од стране швајцарске конституенце, чија је Црна Гора чланица.

Радни дио годишњег састанка настављен је кроз панел о Западном Балкану, који се састојао из два дијела. 

У првом дијелу панела, предсједници и премијери земаља Западног Балкана, изнијели су своја виђења тренутне ситуације у својим земљама и активностима и мјерама које треба предузети како би земље наставиле у правцу даљег развоја, унапређења и регионалне сарадње. 

У другом дијелу панела, гдје су учествовали гувернери земаља, а међу њима и министар финансија Радуновић, говорило се о мјерама које се предузимају, и које треба преузети како млади не би одлазили из земље, као и о томе на који начин земље настоје да придобију инвеститоре да улажу, односно инвестирају у разне националне пројекте.

Том приликом министар Радуновић је истакао да Црна Гора ради на обухватним и системским реформама у више поља: систему радних односа, систему образовања, пореске и социјалне политике, области предузетништва и додао да је суштински изазов незапослености креирање нових послова и прилика.

„У циљу унапређења укупног инвестиционог амбијента Влада Црне Горе спроводи мјере на јачању фискалне и финансијске стабилности у комбинацији са структурним реформама за повећање конкурентности“, саопштио је министар Радуновић.

Током пленарне сједнице годишњег засиједања разматране су резолуција и други потребни документи који су значајни за даљи рад банке. У том дијелу је анализиран претходни рад банке, односно постигнути резултати за претходну годину, будући планови, као и о могућности проширења активности банке и на друге земље.

На маргинама годишње Скупштине, министар финансија Радуновић одржао је састанак са гувернером Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ), на којем се разговарало о постојећим и будућим пројектима. Састанку је са црногорске стране присуствовао и министар просвјете, г-дин Дамир Сеховић, и том приликом је детаљније разматрано о пројектима у области образовања.

Сусрети у Сарајеву су била прилика и за земље регије да потенцијалним инвеститорима и кредиторима представе своје пројекте.


ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА