Manja slova Veća slova RSS

>

U Sarajevu održan Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj

U Sarajevu održan Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj
Datum objave: 09.05.2019 07:57 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija i guverner Crne Gore u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, g-din Darko Radunović prisustvovao je godišnjoj Skupštini EBRD-a, koja se održava u Sarajevu.  Takođe, prisustvovao je radnom doručku organizovanom od strane predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj, g-dina Sume Čakrabartija koji je bio predviđen za najviše predstavnike 6 Zapadno balkanskih zemalja. Istovremeno, zamjenik guvernera i generalni direktor Državnog trezora u Ministarstvu finansija, g-din Dragan Darmanović, prisustvovao je radnom doručku, organizovanom od strane švajcarske konstituence, čija je Crna Gora članica.

Radni dio godišnjeg sastanka nastavljen je kroz panel o Zapadnom Balkanu, koji se sastojao iz dva dijela. 

U prvom dijelu panela, predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, iznijeli su svoja viđenja trenutne situacije u svojim zemljama i aktivnostima i mjerama koje treba preduzeti kako bi zemlje nastavile u pravcu daljeg razvoja, unapređenja i regionalne saradnje. 

U drugom dijelu panela, gdje su učestvovali guverneri zemalja, a među njima i ministar finansija Radunović, govorilo se o mjerama koje se preduzimaju, i koje treba preuzeti kako mladi ne bi odlazili iz zemlje, kao i o tome na koji način zemlje nastoje da pridobiju investitore da ulažu, odnosno investiraju u razne nacionalne projekte.

Tom prilikom ministar Radunović je istakao da Crna Gora radi na obuhvatnim i sistemskim reformama u više polja: sistemu radnih odnosa, sistemu obrazovanja, poreske i socijalne politike, oblasti preduzetništva i dodao da je suštinski izazov nezaposlenosti kreiranje novih poslova i prilika.

„U cilju unapređenja ukupnog investicionog ambijenta Vlada Crne Gore sprovodi mjere na jačanju fiskalne i finansijske stabilnosti u kombinaciji sa strukturnim reformama za povećanje konkurentnosti“, saopštio je ministar Radunović.

Tokom plenarne sjednice godišnjeg zasijedanja razmatrane su rezolucija i drugi potrebni dokumenti koji su značajni za dalji rad banke. U tom dijelu je analiziran prethodni rad banke, odnosno postignuti rezultati za prethodnu godinu, budući planovi, kao i o mogućnosti proširenja aktivnosti banke i na druge zemlje.

Na marginama godišnje Skupštine, ministar finansija Radunović održao je sastanak sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na kojem se razgovaralo o postojećim i budućim projektima. Sastanku je sa crnogorske strane prisustvovao i ministar prosvjete, g-din Damir Sehović, i tom prilikom je detaljnije razmatrano o projektima u oblasti obrazovanja.

Susreti u Sarajevu su bila prilika i za zemlje regije da potencijalnim investitorima i kreditorima predstave svoje projekte.


PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA