Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Држава доприноси стварању повољнијег пословног амбијента

Држава доприноси стварању повољнијег пословног амбијента
Датум објаве: 24.04.2019 13:43 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Активним политикама држава доприноси креирању повољнијег амбијента за оснивање и развој микро, малих и средњих предузећа. У наредном периоду биће креирани нови програми подршке и унапријеђена информисаност привредника о мјерама подршке на националном и на локалном нивоу.

То је поручено на панел дискусији „Програми подршке микро, малим и средњим предузећима”, која је организована у оквиру пројекта „100 највећих у Црној Гори“, који се ове године одржава други пут. Овај изузетан пројекат за унапређење и промовисање црногорске привреде иницирала је компанија БИ Цонсултинг у партнерству са Министарством финансија и Министарством економије, уз подршку Привредне коморе Црне Горе и уз генерално покровитељство Социете Генерале банке Монтенегро.

Генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије, Радосав Бабић, рекао је да тај владин ресор ове године реализује Програм за унапређење конкурентности привреде, који кроз десет програмских линија има за циљ стварање конкурентних, извозно орјентисаних и иновативних привредних субјеката. 

„Уважавајући потребе привредника поједностављене су процедуре аплицирања, а истовемено и убрзане процедуре за одобрење подршке. Опредијељена буџетска средства, која ће се додјељивати у виду бесповратних субвенција, износе 1,64 милиона еура“, казао је Бабић.  

Он је рекао да ресорно Министарство обезбјеђује и нефинансијску подршку кроз организовање наступа привредника на међународним сајмовима, пословним сусретима и конференцијама, активности на повезивању и умрежавању, као и савјетодавну и едукативну подршку. 

„У периоду који је пред нама радићемо и на промоцији дигитализације и интернационализације пословања малих и средњих предузећа кроз креирање нових програма подршке, као и на унапређењу информисаности привредника о мјерама подршке на националном и на локалном нивоу кроз издавање Информатора“, најавио је Бабић.

Он је рекао да је број малих и средњих предузећа у 2018. повећан за 9,4 одсто у односу на годину раније, односно за 38 одсто у односу на 2011. годину, док је број запослених у 2018. години порастао за шест одсто у односу на претходну годину. 

„Имамо много успјешних примјера малих и средњих предузећа која су започела или унаприједила пословање захваљујући програмима подршке које је Министарство економије реализовало у претходном периоду, а која су данас препозната не само на локалном, већ на регионалном и међународном тржишту“, навео је Бабић.
Министарство финансија
Државни секретар у Министарству финансија, Немања Катнић, рекао је да Влада Црне Горе и ресор из којег долази у континуитету, кроз реформу, дају допринос стварању повољнијег амбијента за оснивање и развој микро, малих и средњих предузећа. 

„Акценат се даје поједностављењу процедура, снижавању трошкова пословања, подстицању ефикасности, конкурентности, доступности институција, института и информација, а све у правцу боље и лакше предвидивости бизнис оквира у Црној Гори“, објаснио је Катнић.

Он сматра да је адекватна формула за успјешан развој предузетништва обезбјеђивање финансијских средстава, која се огледају у издвајању из буџета, обезбјеђивању повољних финансијских, кредитних, као и бесповратних ЕУ средстава.        

Директорица Сектора за истраживања и анализе Привредне коморе Црне Горе, Нина Дракић, казала је да та асоцијација  реализује низ програма подршке микро, малим и средњим предузећима кроз, како је појаснила, промоцију, едукације, пословно повезивање и издавање докумената која су у функцији унапређивања конкурентности предузећа. 

„Најзначајнији програми у оквиру промоције су Добро из Црне Горе, Купујмо домаће, Домаћи укуси,  Издавање сертификата Еxцеллент СМЕ, сајамске активности. Поред наведеног, реализујемо и програме образовних активности, услуге арбитраже и рјешавања привредних спорова, те подршку привреди кроз реализацију пројеката“, навела је Дракић.

Извршни директор компаније Амплитудо, Ненад Нововић, истакао је да је та компанија препознала мјере које држава реализује у циљу подршке иновацијама и конкурентности малим и средњим предузећима „као најактивнијем дијелу наше пословне заједнице“. 

„Ово је посебно важно за ИТ сектор који у склопу дигиталне трансформације већ почиње са развојем извозно орјентисаних производа и услуга, чиме се дугорочно може позитивно промијенити и читава структура, као и одрживост црногорске економије“, рекао је Нововић.

Директор Сектора за пословање са привредом и замјеник извршног директора Социете Генерале банке Монтенегро, Само Јовићевић, рекао је да та банка подржава сваку добру пословну идеју, свако бонитетно микро, мало или средње предузеће и помаже им да инвестицију доведу до финалне реализације. 

„Социете Генерале банка Монтенегро финансира ове клијенте у свакодневном пословању, али и посебно у оквиру пројеката као што су ИПАРД и остали слични позиви за подршку. Спремни смо да учинимо додатни напор у циљу развијања њихових активности и бизниса“, казао је Јовићевић.

Он сматра да ће, у наредном периоду, под посебном пажњом привреде и банака бити и коришћење осталих ЕУ фондова који, како је појаснио, у значајној мјери могу утицати на даљи развој малог и средњег бизниса у Црној Гори и динамизирати инвестиције и друга улагања. 

„У зависности од кретања тражње и потреба на тржишту, за које свакако вјерујемо да ће расти у наредном периоду, и банка ће прилагодити своје активности и подршку сваком оправданом пројекту, поготово у оним секторима и индустријама које су кључне за Црну Гору“, закључио је Јовићевић.