Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Настављени разговори о одобравању гаранције за развојну политику

Настављени разговори о одобравању гаранције  за развојну политику
Датум објаве: 14.04.2019 08:31 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија
Делегација Црне Горе коју предводе гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић и министар финансија Дарко Радуновић наставила је учешће на прољећном засједању Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.

Делегација је учестовала на регионалној радионици коју је организовао директор Европског одјељења ММФ-а Пол Томсен. На радионици су презентоване макроекономске тенденције у Европи. Констатовано је да се очекује нешто слабији раст него претходне године, али да су макроекономски фундаменти и даље задовољавајући. Посебан сегмент радионице се односио на неефикасност државних предузећа.

На састанку са потпредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију Сирилом Милером настављени су разговори о одобравању друге гаранције за развојну политику. Констатовано је да је Црна Гора постигла прогрес у фискалној и финансијској сфери и изражено је очекивање да би се овај аранжман могао одобрити крајем текуће или почетком сљедеће године. Разговарано је и о пројектима у Црној Гори, које финансира Свјетска банка, а који су у току.

На састанку са Полом Томсеном, директором Европског одељења ММФ-а, констатовано је да је ЦБЦГ одабрала адекванте приоритете за наредни период: унапређење супервизије, мјере превенције прања новца и јачање и модернизација платног система. Министар финансија Дарко Радуновић је истакао фискалне показатеље за претходну годину и пројекције на средњи рок. Навео је да су у прва два мјесеца ове године повећани приходи буџета за 18,5% у односу на исти период претходне године и да су настављене структурне реформе, нарочито оне од важности за добијање друге гаранције за развојне политике.

На састанку са извршним директором Холандско-белгијске конституенце у ММФ-у Антонијем Деланојем размотрен је макроекономски амбијент у Црној Гори, стање у банкарском систему и мјере фискалне консолидације. Делегација је информисала Деланоја да, упркос рјешавању проблема у малим несистемским банкама, индикатори пословања су унапријеђени, што је допринијело очувању кредитног рејтинга. 

Са извршним директором Холандске конституенце у Свјетској банци Куном Давидсеом делегација је разговарала о програмима техничке помоћи и изазовима у реализацији пројеката које финансира Свјетска банка.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА И
ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ