Manja slova Veća slova RSS

>

Generalni direktor Darmanović za Radio Crne Gore: Hartije od vrijednosti sigurna investicija

Generalni direktor Darmanović za Radio Crne Gore: Hartije od vrijednosti sigurna investicija
Datum objave: 11.04.2019 10:34 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


22. i 23. aprila će biti emitovane državne obveznice. To je za Radio Crne Gore najavio Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović. Pravo kupovine imaju domaća i strana pravna lica, ali i građani. Vrijednost jedne obveznice je hiljadu eura, kamata tri, odnosno tri i po procenta, a rok dospijeća 2024, odnosno 2026.godine.

 Vlada je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku o zaduživanju na domaćem tržištu i to emisijom obveznica, prva vrijedna 140 miliona, odnosno druga 50 miliona eura. Kada je emisija tih hartija od vrijednosti?
Darmanović: Planirana je emisija obveznica 22. i 23.aprila. Važno je napomenuti da postoji mogućnost da se emisije realizuju u više tranši, tako da, ukoliko se sva sredstva ne prikupe odmah, plan je Ministarstva finansija  donošenje novih odluka sve do kraja kalendarske godine. 

Zašto je odlučeno da se emisija realizuje na domaćem, a ne na međunarodnom tržištu, što je bila dosadašnja praksa?
Darmanović: Jedna od sugestija i domaćih i inostranih finansijskih  institucija bila je da se pospješi razvoj domaćeg tržišta kapitala. Prethodnih godina išli smo na međunarodno tržište, prvenstveno zbog visine iznosa potrebnih za finansiranje budžeta. Ove godine smo procijenili da je dobro da to uradimo ovdje i da zainteresujemo domaće banke i građane za trgovinu obveznicama.

Koje su prednosti ovakvog načina zaduživanja, te šta su benefiti za tržište kapitala?
Darmanović: Prvenstveno što će novac ostati u državi, ali i što će građani  moći da kupe obveznice, što nije slučaj kada se obveznicama trguje na međunarodnom tržištu.

Koji su uslovi, odnosno kamate i rokovi dospijeća obveznica?
Darmanović: Ako govorim o 140 miliona eura te obveznice biće emitovane na pet godina, a kamata je tri odsto. Što se tiče obveznica od 50 miliona biće emitovane na sedam godina sa kamatom od tri i po procenta. 

Prije tri godine na Montenegroberzi realizovana je jedna takva emisija obveznica. Tada je vrijednost jedne obveznice bila deset hiljada eura. Sada ste utvrdili da vrijednost bude deset puta manja ili hiljadu eura. Zašto?
Darmanović: Ranije glavni kupci su bile banke i osiguravajuće kuće. Sada smo iznos smanjili kako bi stimulisali građane koji imaju neki vid štednje da ulažu u ove hartije od vrijednosti. Sada su one pristupačnije za građane. Dakle, ako neko raspolaže sa tri, pet ili sedam hiljada eura sada može postati vlasnik obveznica, dobijati godišnju kamatu od tri ili tri i po odsto, a na kraju emisije 2024. i 2026.godine podiže nominalni iznos, odnosno novac koji je uložio. Ključno je da kod ovih trgovina građanin ne može da izgubi.

Koliko je bilo učešće građana prilikom ranijih emisija obveznica na domaćem tržištu?
Darmanović: Glavni kupci su bili banke i osiguravajuće kuće. Kada su u pitanju građani njihovo učešće   2013. bilo je  40 hiljada eura, a 2016. milion i 700 hiljada.

Ekonomski analitičari tvrde da je van finansijskih tokova,ili kako se to popularno kaže u „slamaricama“ od pola do milijardu eura. Da li mislite da će se taj novac kroz trgovinu obveznicama naći u finansijskim tokovima?
Darmanović: Mi ovim emisijama obveznicama želimo da približimo građanima ovaj način ulaganja, odnosno da novac koji drže kod kuće investiraju u državne hartije u vrijednosti. Namjera nam je da pokušamo da ih uverjimo da na taj način mogu da dobiju korist od, tako da kažem „umrtvljenog“ kapitala. Država je garant za te transakcije, novac je zaštićen, a uz to kamate će biti na vreme izmirene, a glavnica na vreme isplaćena. 

Generalni direktor Darmanović je takođe objasnio da ukoliko pojedinac uloži u  samo jednu obveznicu hiljadu eura dobija godišnju kamatu 30, odnosno 35 eura, a na kraju i novac koji je uložio, odnosno hiljadu eura za pet odnosno sedam godina.