Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Влада утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о пореским савјетницима

Влада утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о пореским савјетницима
Датум објаве: 04.04.2019 16:37 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о  пореским савјетницима.

„Средином 2007. године донијет је посебан Закон о пореским савјетницима којим је установљено ново занимање порески савјетник (слично адвокатима и нотарима), као независно и самостално занимање, у циљу пружања савјета пореским и царинским обвезницима. Овим законом су уређени услови за обављање послова пореског савјетника, организовање испита за пореског савјетника, издавање и одузимање лиценце за рад, права, обавезе и одговорност пореског савјетника, као и друга питања од значаја за обављање ове дјелатности“, саопштила је в.д. Генералне директорице Директората за порески и царински систем у Министарству финансија, Биљана Перановић.

Такође је казала да у складу са обавезама које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању и у сврху испуњавања услова из Поглавља 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, Црна Гора има обавезу да испуни све услове за пуну примјену Директиве о услугама на унутрашњем тржишту 2006/123/ЕЗ до дана приступања Европској унији. С тим у вези, наметнула се потреба за доношење предложеног закона, којим ће се извршити усклађивање важећег Закона о пореским савјетницима са наведеном директивом. Важно је напоменути да имплементација Директиве о услугама има за циљ коришћење предности јединственог тржишта услуга како за пружаоце, тако и за кориснике услуга.

„Предложеним измјенама, извршиће се изједначавање резидентних и нерезидентних физичких и правних лица (држављани држава чланица Европског економског простора) у погледу обављања послова пореског савјетника у Црној Гори, у циљу усклађивања са Директивом у услугама на унутрашњем тржишту, која има за циљ коришћење предности јединственог тржишта услуга како за пружаоце, тако и за кориснике услуга“, закључила је в.д. Генералне директорице Директората за порески и царински систем.

ПР Служба
Министарства финансија

Видео - цијела конференција за медије: хттпс://yоуту.бе/п8П58АСЈСX4