Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Održan početni sastanak za projekat “Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju mjera aktivnog tržišta rada”

Datum objave: 01.04.2019 14:55 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


1. aprila 2019. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju mjera aktivnog tržišta rada”. Projekat je finansiran iz Sektorskog operativnog programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku 2015-2017 (SOPEES) u okviru instrumenata pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 24 mjeseca odnosno do marta 2021. godine. 

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je podrška zapošljavanju u Crnoj Gori olakšavanjem implementacije programa samozapošljavanja, dok je svrha projekta unaprjeđenje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) uspostavljanjem zdravog i nacionalnog mehanizma za upravljanje, praćenje i evaluaciju grantova za samozapošljavanje.

Prepoznata su tri rezultata koja treba da budu postignuta ovim projektom:

Rezultat 1: Poboljšan učinak regionalnih i lokalnih kancelarija ZZZ-a za sprovođenje procedura pokretanja, ocjenjivanja, dodjeljivanja, sprovođenja, praćenja napretka i izvještavanja o grantovima za samozapošljavanje;

Rezultat 2: Ojačan i funkcionalan sistem za praćenje i evaluaciju grantova za samozapošljavanje u Crnoj Gori;

Rezultat 3: ZZZ osposobljen da upravlja i nadgleda implementaciju i ocjenjuje uticaj programa samozapošljavanja u skladu sa najboljom praksom EU.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa firmom WYG International B.V. iz Holandije, u konzorcijumu sa WYG Savjetovanje d.o.o. iz Hrvatske. Ukupna vrijednost ugovora je 241.800,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 85% a nacionalno kofinansiranje 15%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, ugovorno tijelo. 

Početnom (kick-off) sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje. Menadžer projekta, kao i ključni ekspert koji će raditi na sprovođenju ovog projekta su imali priliku da predstave projektne aktivnosti. Takođe, na sastanku je razmatran okvirni radni plan za sljedeći period.