Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

2,8 милиона еура за заједничке пројекте Црне Горе и Албаније

2,8 милиона еура за заједничке пројекте Црне Горе и Албаније
Датум објаве: 18.03.2019 13:32 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


За заједничке пројекте Црне Горе и Албаније потенцијалним корисницима је на располагању 2,8 милиона еура у областима који се тичу заштите животне средине и промовисања запошљавања поручено је на конференцији одржаној данас у Подгорици поводом објаве Другог позива ИПА Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија 2014-2020.

„Други позив, који данас представљамо, отворен је до 27. маја 2019. године за пројектне предлоге који треба да допринесу заштити природних ресурса у језерским и планинским областима, те јачању запошљивости и социјалне инклузије. Укупна средства намијењена за Други позив износе 2,8 милиона еура“, истакла је замјеница главног преговарача и национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић.

КЕИ

Она је оцијенила да је квалитетна сарадња између двије земље резултирала уговарањем осам пројеката укупне вриједности 3,2 милиона еура у оквиру Првог позива за достављање приједлога пројеката, који имају за циљ да унаприједе квалитет живота људи у програмском подручју, у областима који се тичу промоције туризма и културног и природног насљеђа, заштите животне средине, као и запошљавања.

Глишевић Ђуровић је подсјетила присутне да је у оквиру Првог позива поднесено укупно 82 пројектна предлога са 9 пута већим траженим средствима него што је било доступно, што указује на потребу и интересовање потенцијалних корисника с обје стране границе да заједнички реализују пројекте који ће допринијети унапређењу стандарда и квалитета живота људи у пограничном подручју, што је уједно и један од основних циљева програма.

„Важно је нагласити да је ово већ четврти позив у оквиру програма прекограничне сарадње из ИПА ИИ финансијске перспективе који се спроводи путем индиректног управљања средствима Европске уније. Ово значи да улогу Уговорног тијела обавља Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи у оквиру Министарства финансија, те ће и овај позив институције система спроводити самостално, а у складу са правилима и процедурама прописаним од стране Европске комисије“, истакла је в.д. генералне директорице Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија Марија Вукчевић.

Вукчевић је истакла пуну спремност за изградњу партнерског односа са апликантима и будућим корисницима средстава, у циљу што боље апсорпција расположивих средстава и пружања доприноса побољшању услова живота становништва у областима које су обухваћене програмом прекограничне сарадње.

КЕИ

Замјеник министра за Европу и вањске послове Републике Албаније Сокол Дедја је истакао да се Програм спроводи веома успјешно, те исказао увјерење да ће и будући пројекти допринијети конкретним резулататима важним за живот градјана у пограничном подручју. “Веома је важно ојачати партнерство измедју људи и институција у пограничном подручју”, нагласио је Дедја.

Програмска менаџерка за територијалну сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори Доната вон Сигсфелд је саопштила да је регионална сарадња високо на агенди Европске уније, те истакла да је Црна Гора веома успјешна када је ријеч о управљању програмима прекограничне сарадње и показала значајне капацитете у водјењу програма који се спроводе у индиректном управљању.

Шефица Заједничког техничког секретаријата Сања Тодоровић представила је циљеве Другог позива, доступне износе, као и општа правила за пријављивање пројеката од стране потенцијалних корисника.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ