Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Агенција Стандард & Поор'с потврдила стабилан изглед за Црну Гору

Агенција Стандард & Поор
Датум објаве: 16.03.2019 07:30 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Агенција за кредитни рејтинг “Стандард&Поорс” објавила је нови Извјештај за Црну Гору којим је поново потврдила изглед рејтинга наше земље означеног као „стабилан“, уз очување оцјене Б+/Б.

Кредитни аналитичари потврдили су да Црна Гора иде у добром правцу развоја, процијенивши раст црногорске економије од 4,7% у 2018. години, што је премашило њихова прошлогодишња очекивања у износу од 3,5%. Како се наводи у Извјештају, томе су највише допринијеле бројне активности у области туризма и енергетског сектора, као и јако упоредно институционално уређење у региону. Такође, препознат је и растући потенцијал за рану имплементацију структурних реформи, чије је спровођење неопходно како би Црна Гора постала чланица ЕУ. Кредитни потенцијал Црне Горе, како се даље наводи, оснажен је и перспективом приступања наше земље Европској унији коју прати снажење институција.

Као важна окосница будућег развоја Црне Горе, наводи се и остварење значајног износа директних страних инвестиција у протеклих пет година, које износе у просјеку више од 10% БДП-а. Међутим остаје ризик да би црногорска економија могла бити погођена усљед губитка заинтересованости страних директних инвеститора.
ПР Служба
Министарства финансија