Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Аналитичари кредитне рејтинг агенције Стандард & Поор'с у посјети Министарству финансија

Аналитичари кредитне рејтинг агенције Стандард & Поор
Датум објаве: 04.03.2019 13:13 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министар финансија, Дарко Радуновић са сарадницима састао се данас са аналитичарима кредитне рејтинг агенције Стандард & Поор'с, Максимом Рyбниковим  и Кареном Вартапетовим како би разговарали на тему прикупљања података о актуелној економској ситуацији у Црној Гори на основу којих ће се вршити даља процјена рејтинга наше земље од стране поменуте агенције. 

Министар је упознао саговорнике са актуелном економском ситуацијом у Црној Гори и истакао ефекте који се планирају постићи досљедном примјеном мјера фискалне консолидације током 2020. године - смањење буџетског дефицита и нивоа јавног дуга у оквирима Мастришких критеријума.  Такође, упознао их је са актуелним макроекономским и фискалним кретањима и презентовао основне параметре који су обиљежили претходну годину: висока стопа раста и снажење стабилности и одрживост јавних финансија.

„Позитиван тренд раста економије из 2017. године настављен је у току 2018. и можемо са сигурношћу рећи да смо за те двије године имали раст за више од 4 процентна поена. Највише захваљујући реализацији низа инвестиционих пројеката и добрим резултатима оствареним у секторима туризма и енергетике“, нагласио је министар Радуновић.

„Златно правило финансирања текуће потрошње из текућих прихода испоштовали смо у претходној години, што нам говори да је дефицит резултат улагања у развојне односно капиталне пројекте“, саопштио је министар Радуновић и истакао да се у наредном периоду очекује усвајање три закона: Закона о јавно – приватном партнерству, Закона о јавним набавкама, као и измјене Закона о концесијама, којим ће се створити правни оквир који ће допринијети унапређењу пословног амбијента и снажењу конкурентности. Подсјетио је на реформу пореске администрације и изразио очекивања да ће се почетком наредне године отпочети са имплементацијом система електронске фискализације са циљем повећања наплате прихода. 

Наредна два дана, аналитичари кредитне рејтинг агенције боравиће у Црној Гори у оквиру редовне годишње посјете и током најављених састанака са црногорским институцијама аналитичари ће извршити ревизију кредитне способности Црне Горе.
ПР Служба
Министарства финансија