Manja slova Veća slova RSS

>

Analitičari kreditne rejting agencije Standard & Poor's u posjeti Ministarstvu finansija

Analitičari kreditne rejting agencije Standard & Poor
Datum objave: 04.03.2019 13:13 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija, Darko Radunović sa saradnicima sastao se danas sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard & Poor's, Maksimom Rybnikovim  i Karenom Vartapetovim kako bi razgovarali na temu prikupljanja podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori na osnovu kojih će se vršiti dalja procjena rejtinga naše zemlje od strane pomenute agencije. 

Ministar je upoznao sagovornike sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori i istakao efekte koji se planiraju postići dosljednom primjenom mjera fiskalne konsolidacije tokom 2020. godine - smanjenje budžetskog deficita i nivoa javnog duga u okvirima Mastriških kriterijuma.  Takođe, upoznao ih je sa aktuelnim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima i prezentovao osnovne parametre koji su obilježili prethodnu godinu: visoka stopa rasta i snaženje stabilnosti i održivost javnih finansija.

„Pozitivan trend rasta ekonomije iz 2017. godine nastavljen je u toku 2018. i možemo sa sigurnošću reći da smo za te dvije godine imali rast za više od 4 procentna poena. Najviše zahvaljujući realizaciji niza investicionih projekata i dobrim rezultatima ostvarenim u sektorima turizma i energetike“, naglasio je ministar Radunović.

„Zlatno pravilo finansiranja tekuće potrošnje iz tekućih prihoda ispoštovali smo u prethodnoj godini, što nam govori da je deficit rezultat ulaganja u razvojne odnosno kapitalne projekte“, saopštio je ministar Radunović i istakao da se u narednom periodu očekuje usvajanje tri zakona: Zakona o javno – privatnom partnerstvu, Zakona o javnim nabavkama, kao i izmjene Zakona o koncesijama, kojim će se stvoriti pravni okvir koji će doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta i snaženju konkurentnosti. Podsjetio je na reformu poreske administracije i izrazio očekivanja da će se početkom naredne godine otpočeti sa implementacijom sistema elektronske fiskalizacije sa ciljem povećanja naplate prihoda. 

Naredna dva dana, analitičari kreditne rejting agencije boraviće u Crnoj Gori u okviru redovne godišnje posjete i tokom najavljenih sastanaka sa crnogorskim institucijama analitičari će izvršiti reviziju kreditne sposobnosti Crne Gore.




PR Služba
Ministarstva finansija