Manja slova Veća slova RSS

>

Održan sastanak sa Misijom MMF-a

Održan sastanak sa Misijom MMF-a
Datum objave: 27.02.2019 16:50 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke Radoje Žugić sa saradnicima sastali su se danas sa timom Međunarodnog monetarnog fonda, koje je predvodio novi šef Misije ove institucije za Crnu Goru, Srikant Seshadri
 
Evidentirani su nedavni pozitivni makroekonomski događaji, naročito u postizanju ekonomskog rasta koji će u 2018. vjerovatno preći 4%, drugu godinu za redom. 
 
Tim MMF-a je evidentirao istrajnosti u sprovođenju teških mjera fiskalne konsolidacije,  koje su dale pozitivne rezultate.  Ohrabrili su nastavak sprovođenja fiskalne strategije kako bi se sačuvali postignuti rezultati i dodatno unaprijedile javne finansije. 

Ministar Radunović je potvrdio namjeru Vlade da nastavi da se pridržava mjera fiskalne konsolidacije i izrazio očekivanje da će takav plan, uz ostale aktivnosti Ministarstva finansija, doprinijeti daljem snaženju stabilnosti javnih finansija i dinamiziranju ekonomskog rasta. 

Guverner Žugić je upoznao predstavnike MMF-a sa najnovijim indikatorima poslovanja u 13 poslovnih banaka (isključujući IBM i Atlas banku) u Crnoj Gori. U periodu od uvođenja privremene uprave u dvije banke (7. decembra 2018. godine) do danas, ukupni depoziti su porasli za preko 91 milion eura, dok je likvidna aktivna porasla za 28,5 miliona eura. „Ovakvi trendovi potvrđuju da je očuvana stabilnost i sigurnost bankarskog sektora“, istakao je Žugić. 
 
Na sastanku je bilo riječi i o tehničkoj pomoći koju MMF pruža Crnoj Gori.  Učesnici su razgovarali o tekućim programima koji se odnose na niz oblasti, a koje uključuju poresku politiku, poresku administraciju, javno-privatno partnerstvo, upravljanje dugom i superviziju banaka. Razgovarano je i o mogućnostima za proširenje budućih oblasti saradnje. 

Vlada Crne Gore će nastaviti razgovore sa misijom MMF-a u kontekstu narednih redovnih godišnjih konsultacija u skladu sa Članom IV Fonda, koja je planirana za jun.

PR SLUŽBE 
MINISTARSTVA FINANSIJA I CBCG