Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана радионица под називом "Примјена Закона о финансирању локалне самоуправе"

Одржана радионица под називом "Примјена Закона о финансирању локалне самоуправе"
Датум објаве: 27.02.2019 10:32 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


Министарство финансија

Министарство финансија Црне Горе и УНДП, уз подршку Министарства финансија Републике Словачке, заједнички имплементирају пројекат "Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори". 

У оквиру овог пројекта 25. и 26. фебруара 2019. године у Петровцу је одржана радионица под називом "Примјена Закона о финансирању локалне самоуправе".

Генерална директорица Директората за локалну самоуправу и привредна друштва у већинском власништву државе у Министарству финансија, мр Снежана Мугоша је отворила радионицу којој су присуствовали представници општинских служби за финансије из свих општина Црне Горе. Генерална директорица Мугоша је у свом уводном излагању презентирала индикаторе одрживости општинских финансија у Црној Гори и истакла да само заједнички, одговоран и систематичан рад надлежних државних органа и јединица локалне самоуправе може осигурати стабилност локалних јавних финансија на дуги рок. 

Обзиром да је 15.01.2019. године ступио на снагу нови Закон о финансирању локалне самоуправе, у оквиру радионице, кроз интерактиван рад, учесници су упознати са новим законским рјешењима, као и новим подзаконским актима који су донесени након усвајања закона. На радионици су одржане презентације на сљедеће теме: 

Индикатори фискалне децентрализације у југоисточној Европи, 
Кључне одредбе Закона о финансирању локалне самоуправе, 
Планирање буџета општине, партиципативно буџетирање, водич кроз буџет за грађане,
Планирање капиталног буџета, 
Упутство о задуживању општине,  
Кредитни рејтинг општине – оцјена и значај, 
Повлачење донаторских средстава за финансирање пројеката у општинама, 
Упутство о раду трезора локалне самоуправе, 
Планирање и извршење буџета – налази и мишљења комерцијалних ревизора и Државне ревизорске институције

Осим генералне директорице Снежане Мугоше, предавачи и модератори на радионици су били: Слободанка Бурић и Мерсија Пуришић (Министарство финансија), Жана Ђукић и Дарко Мрваљевић (Заједница општина Црне Горе), Светомир Аковић (ревизорска кућа Ревико) и Гјоргји Јосифов(Моодy'с).

Ова радионица је прва у низу радионица и семинара који ће се одржати у оквиру поменутог пројекта у циљу даље едукације запослених у општинских службама, анализе упоредних рјешења и размјене искустава из области финансирања локалне самоуправе.МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА