Manja slova Veća slova RSS

>

Održana radionica pod nazivom "Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave"

Održana radionica pod nazivom "Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave"
Datum objave: 27.02.2019 10:32 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, zajednički implementiraju projekat "Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori". 

U okviru ovog projekta 25. i 26. februara 2019. godine u Petrovcu je održana radionica pod nazivom "Primjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave".

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija, mr Snežana Mugoša je otvorila radionicu kojoj su prisustvovali predstavnici opštinskih službi za finansije iz svih opština Crne Gore. Generalna direktorica Mugoša je u svom uvodnom izlaganju prezentirala indikatore održivosti opštinskih finansija u Crnoj Gori i istakla da samo zajednički, odgovoran i sistematičan rad nadležnih državnih organa i jedinica lokalne samouprave može osigurati stabilnost lokalnih javnih finansija na dugi rok. 

Obzirom da je 15.01.2019. godine stupio na snagu novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave, u okviru radionice, kroz interaktivan rad, učesnici su upoznati sa novim zakonskim rješenjima, kao i novim podzakonskim aktima koji su doneseni nakon usvajanja zakona. Na radionici su održane prezentacije na sljedeće teme: 

Indikatori fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi, 
Ključne odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave, 
Planiranje budžeta opštine, participativno budžetiranje, vodič kroz budžet za građane,
Planiranje kapitalnog budžeta, 
Uputstvo o zaduživanju opštine,  
Kreditni rejting opštine – ocjena i značaj, 
Povlačenje donatorskih sredstava za finansiranje projekata u opštinama, 
Uputstvo o radu trezora lokalne samouprave, 
Planiranje i izvršenje budžeta – nalazi i mišljenja komercijalnih revizora i Državne revizorske institucije

Osim generalne direktorice Snežane Mugoše, predavači i moderatori na radionici su bili: Slobodanka Burić i Mersija Purišić (Ministarstvo finansija), Žana Đukić i Darko Mrvaljević (Zajednica opština Crne Gore), Svetomir Aković (revizorska kuća Reviko) i Gjorgji Josifov(Moody's).

Ova radionica je prva u nizu radionica i seminara koji će se održati u okviru pomenutog projekta u cilju dalje edukacije zaposlenih u opštinskih službama, analize uporednih rješenja i razmjene iskustava iz oblasti finansiranja lokalne samouprave.MINISTARSTVO FINANSIJA