Manja slova Veća slova RSS

>

Ukupni makroekonomski rezultati nastavljaju da budu pozitivni

Ukupni makroekonomski rezultati nastavljaju da budu pozitivni
Datum objave: 20.02.2019 15:39 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


„U toku 2017. i 2018. godine je ojačana stabilnost javnih finansija i podstaknut je ekonomski rast. Podaci iz decembra 2018. godine pokazuju da je zaposleno više ljudi u odnosu na decembar 2017. godine. Takođe, dva glavna makroekonomska indikatora: budžetski deficit i javni dug držimo pod kontrolom. 2019. je godina silazne putanje javnog duga, kao i manjeg budžetskog deficita, ispod 3%, u okvirima Mastriških kriterijuma. Nastavljamo da se da pridržavamo mjera fiskalne konsolidacije“ , saopštio je ministar finansija, Darko Radunović prilikom susreta sa novim šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru, g-dinom Srikant Seshadri-jem, koji boravi u posjeti našoj zemlji sa svojim timom saradnika u okviru MMF Staff Misije.  Zahvalivši se na dosadašnjoj saradnji i tehničkoj pomoći, ministar Radunović je prezentovao ostvarene rezultate u toku protekle dvije godine i upoznao partnere iz MMF-a sa budućim aktivnostima Ministarstva finansija.

„Saglasni smo da je makroekonomska situacija u Crnoj Gori prilično pozitivna. Pohvale za ostvareni ekonomski rast u prethodnom periodu i nadamo se da ćete premašiti projektovanu stopu rasta od 2,8% za 2019. godinu“, istakao je prethodni šef misije MMF-a za Crnu Goru i novi šef misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, g-din Martin Petri i dodao da je MMF Crnoj Gori pružio tehničku pomoć u izradi Zakona o javno – privatnom partnerstvu i izmjenama Zakona o koncesijama.

Od danas pa do 27. februara nastavljaju se razgovori između predstavnika Ministarstva finansija i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sastanku su pored gore pomenutih prisustvovali i ekonomisti iz MMF-a, Michelle Hassine i William Lindquist, a ispred Ministarstva finansija državna sekretarka, dr Nina Vujošević, generalna direktorica Direktorata za ekonomsku i razvojnu politiku, mr Iva Vuković, generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta, dr Bojana Bošković, generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović, v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet, Bojan Paunović.PR Služba
Ministarstva finansija