Manja slova Veća slova RSS

>

Poziv Ministarstva nauke raspisan uz posredstvo Ministarstva finansija

Poziv Ministarstva nauke raspisan uz posredstvo Ministarstva finansija
Datum objave: 19.02.2019 13:31 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Posredstvom Ministarstva finansija, a uz finansijsku podršku Evropske unije, Ministarstvo nauke je raspisalo Poziv za podnošenje inovativnih projektnih ideja u privrednom, akademskom i civilnom sektoru. Organizovana je i press konferencija povodom predstavljanja Poziva.

Načelnik Direkcije za kontrolu kvaliteta Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija, Luka Đuričković je saopštio da je Kolaborativna grant šema dio Operativnog programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike, koji finansira Evropska unija sa 15,3 mil. eura, a kofinansira Crna Gora sa 2,7 mil. eura i ima za cilj unapređenje sektora obrazovanja, zapošljavanja i socijalnih politika. Ova tri područja sadrže ključne elemente potrebne za postizanje održivog, pametnog i inkluzivnog rasta u Crnoj Gori. Istakao je da će CFCU kao Ugovorno tijelo kao i do sada raditi na jačanju kooperacije i saradnje sa svim nadležnim ministarstvima, sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, kao i sa korisnicima sredstava, jer se na taj način doprinosi  boljoj apsorpciji dostupnih sredstava iz EU fondova, a samim tim i  poboljšanju standarda u svim sverama našeg društva. Takođe, iskoristio je priliku da se zahvali kolegama iz Ministarstva nauke i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i svima koji su uključeni na ovom projektu na saradnji i bez čijeg doprinosa i aktivnog učešća ovaj Poziv ne bi bio finalizovan.  

Na konferenciji se prisutnima obratio i generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, dr Darko Petrušić i predstavio poziv pod nazivom „Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje“ u vrijednosti od milion eura. Dr Petrušić je informisao zainteresovanu javnost da poziv omogućuje dodjelu grantova u minimalnom iznosu od 60.000,00 eura i maksimalnom iznosu od 80.000,00 eura naučno – istraživačkim institucijama, privredi i nevladinim organizacijama i dodao da se inovativne projektne ideje sprovode u nekoliko oblasti: poljoprivreda, zdravlje ljudi, informaciono – komunikacione tehnologije, novi materijali, energija, održivi razvoj i turizam, nauka, obrazovanje i identitet. 


MINISTARSTVO FINANSIJA