Manja slova Veća slova RSS

>

Održan seminar pod nazivom ,,Provjere izvršenja ugovornih obaveza i identifikacija nepravilnosti"

Održan seminar pod nazivom ,,Provjere izvršenja ugovornih obaveza i identifikacija nepravilnosti"
Datum objave: 31.01.2019 13:34 | Autor: ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


U okviru twinning light  projekta „Jačanje kapaciteta Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara Ministarstva finansija (AFCOS kancelarije)“, koji zajednički sprovode ministarstva finansija Crne Gore i Republike Hrvatske, uz administrativnu podršku Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje Republike Hrvatske sa ciljem pružanja podrške crnogorskoj administraciji u oblasti zaštite finansijskih interesa EU, održan je seminar pod nazivom “ Provjere izvršenja ugovornih obaveza i identifikacija nepravilnosti“.

S obzirom da je spriječavanje i otkrivanje nepravilnosti  i prevara zajednička obaveza za sve institucije koje koriste evropske fondove, neophodno je da Crna Gora uspostavi adekvatne mehanizme za zaštitu finansijskih interesa EU i kroz kvalitetne obuke postavi čvrste temelje za razvoj kapaciteta i kvalitetnog sistema u cjelosti.

Ekspertski tim iz Republike Hrvatske je kroz interaktivni koncept predavanja, objasnio pravni okvir i obaveze tijela u sistemu upravljanja nepravilnostima kao i način sprovođenja ugovora o nabavci i provjerama koje sprovode Implementacione agencije.

Takođe, kroz praktične primjere ukazano je na načine kako se nepravilnosti mogu identifikovati i koji su najčešći slučajevi prijavljenih nepravilnosti u Republici Hrvatskoj. Uz navedeno, značajan dio seminara bio je posvećen pojašnjavanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (grant ugovori) i to kroz objašnjenje Specifičnosti grant ugovora u odnosu na ugovore o nabavkama , kao i ocjeni, pripremi i sprovođenju projekata.

Seminaru,  su prisustvovali službenici državnih institucija koje su uključene u sprovođenje intrumenta pretpristupne podrške Evropske unije - IPA II.