Manja slova Veća slova RSS

>

Održan seminar u sklopu twinning projekta „Jačanje kapaciteta Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara Ministarstva finansija (AFCOS kancelarije)“

Održan seminar u sklopu twinning projekta „Jačanje kapaciteta Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara Ministarstva finansija (AFCOS kancelarije)“
Datum objave: 30.01.2019 13:31 | Autor: ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u prostorijama  Ministarstva finansija održan seminar u sklopu twinning light  projekta „Jačanje kapaciteta Odjeljenja za suzbijanje nepravilnosti i prevara Ministarstva finansija (AFCOS kancelarije)“. 

Projekat vrijedan 200.000,00 eura finansira Evropska unija, a sprovode ga zajednički ministarstva finansija Crne Gore i Republike Hrvatske, uz administrativnu podršku Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje Republike Hrvatske sa ciljem pružanja podrške crnogorskoj administraciji u oblasti zaštite finansijskih interesa EU.

Osnovni cilj projekta je  jačanje kapaciteta AFCOS kancelarije, kao i efikasna koordinacija zakonodavnih, administrativnih i operativnih aktivnosti cjelokupnog sistema.

Tema današnjeg seminara je bila  „Nepravilnosti u kontekstu upravljanja i kontrole korišćenja sredstava u okviru intrumenta pretpristupne podrške Evropske unije - IPA II“ i na njemu su razmatrane Smjernice o upravljanju nepravilnostima koje sadrže procedure za postupanje u oblasti prevencije i otkrivanja nepravilnosti, postupanja u pogledu sumnji na nepravilnosti i utvrđenih nepravilnosti, izvještavanja o nepravilnostima kao i praćenja postupanja po prijavljenim nepravilnostima, a koje su izrađene u sklopu navedenog projekta. Cilj Smjernica je razviti dosljednu praksu u primjeni pravnog okvira za zaštitu finansijskih interesa Evropske unije za programski period 2014. – 2020. kao i osigurati visok kvalitet izvještavanja o nepravilnostima, što je važno i u smislu ispunjavanja obaveza iz Pregovaračkog  poglavlja 32 -Finansijska vezano za oblast zaštite finansijskih interesa EU.

Seminaru,  su prisustvovali službenici državnih institucija koje su uključene u sprovođenje intrumenta pretpristupne podrške Evropske unije - IPA II.