Manja slova Veća slova RSS

>

Državna sekretarka Vujošević: Snažan ekonomski rast svjedoči da su mjere fiskalne konsolidacije bile dobro odmjerene

Državna sekretarka Vujošević: Snažan ekonomski rast svjedoči da su mjere fiskalne konsolidacije bile dobro odmjerene
Datum objave: 26.12.2018 15:54 | Autor: MINISTARSTVO FINANSIJA

Ispis Štampaj stranicu


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija, dr Nina Vujošević podsjetila je prisutne na aktivnosti Ministarstva finansija u cilju jačanja fiskalne stabilnosti i konkurentnosti.

"Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore sprovode mjere fiskalne konsolidacije koje su utvrđene zaključno sa 2020. godinom i uprkos tim mjerama uspjeli smo da ne usporimo ekonomski rast. Naprotiv, snažan ekonomski rast u prošloj i u ovoj godini svjedoči da su mjere fiskalne konsolidacije bile dobro odmjerene", saopštila je državna sekretarka Vujošević i dodala da su mjere doprinijele snažnom rastu prihoda od blizu 200 miliona eura ove godine i smanjenju deficita u odnosu na 2017. godinu.

Takođe, istakla je značaj unapređenja izgleda kreditnog rejtinga Crne Gore i navela aktivnosti Ministarstva finansija na izradi zakona važnih za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i to: Zakon o javno - privatnom partnerstvu, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o administrativnim taksama itd.

Između ostalog, informisana je prisutna javnost o Zakonu o administrativnim taksama koji je trenutno na javnoj raspravi, kojim se predlaže smanjenje 72 takse što predstavlja važan korak za unapređenje poslovnog ambijenta.

U narednom periodu su planirane izmjene seta zakona: Zakona o pdv-u, Zakona o poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dobit, dok u Skupštini trenutno radi Radna grupa na Zakonu o porezu na nepokretnost.

Na kraju, državna sekretarka je pozvala privrednike PKCG da se uključe u rad radnih tijela kada se budu mijenjali navedeni zakoni, da se zajednički sagledaju mogućnosti, a da se istovremeno vodi računa o projektovanim prihodima budžeta na srednji rok.

MINISTARSTVO FINANSIJA