Manja slova Veća slova RSS

>

Održan početni sastanak za projekat “Implementacija novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS)”

Održan početni sastanak za projekat “Implementacija novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS)”
Datum objave: 07.12.2018 12:32 | Autor: ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


07. decembra 2018. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je početni (kick-off) sastanak za projekat “Implementacija novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS)”. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 36 mjeseci, odnosno do novembra 2021. godine. 

Opšti cilj projekta je da podrži proces modernizacije javne uprave, olakšavajući legalnu trgovinu putem sprovođenja zajedničkih tranzitnih procedura, te paralelno uvođenje moderne arhitekture i tehnologije u informacioni sistem Uprave carina Crne Gore. 

Projekat će obuhvatiti podršku jačanju administrativnih i operativnih kapaciteta Uprave carina, sa ciljem ispunjavanja uslova za pristupanje Jedinstvenom administrativnom dokumentu (SAD) i Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku prije ulaska u Evropsku uniju, kao i podršku za izgradnju održivog IT sistema Uprave carina. Takođe, projekat ima za cilj poboljšanje ukupnih kapaciteta Uprave carina za implementaciju verzije 5 NCTS-a. 

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom Solitea Business Solutions s.r.o. iz Češke, u konzorcijumu sa SafeNet d.o.o. iz Bosne i Hercegovine, CoreIT d.o.o. iz Crne Gore i SafeNet d.o.o. iz Srbije. Ukupna vrijednost ugovora je 2.350.000,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno ko-finansiranje 10%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija ugovorno tijelo. 

Početnom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i Uprave carina, te predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori. Menadžment projekta je imao priliku da detaljnije predstavi planirane projektne aktivnosti, a na sastanku je razmatran i okvirni radni plan za naredni period.