Manja slova Veća slova RSS

>

Agencija Standard&Poors potvrdila stabilan outlook za Crnu Goru

Datum objave: 17.03.2018 10:02 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Agencija za kreditni rejting Standard&Poors objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila izgled rejtinga naše zemlje, koji je označen kao ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B. Nakon podrške Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, mjerama koje Vlada sprovodi na polju fiskalne konsolidacije, podrška je stigla iz još jedne relevante svjetske institucije - agencije S&P.

Kreditni analitičari potvrdili su da Crna Gora ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast domaće ekonomije na 4,5% u 2017. godini, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni i tekućim infrastrukturnim projektima. Takođe, Crnoj Gori je potvrđen stabilan outlook, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama. Stabilan izgled rejtinga rezultat je ravnoteže između rizika implementacije i adaptacije fiskalnih programa u narednih 12 meseci sa jedne strane, i potencijalnog ekonomskog rasta, sa druge strane. Kako se navodi u Izvještaju, Vlada nastavlja putem fiskalne konsolidacije, koja će dovesti do promijene rastućeg trenda javnog duga do 2019. godine. Stabilan izgled rejtinga temelji se na ustanovljenom potencijalu za rast, imajući u vidu mogućnosti za dalji razvoj u oblasti turizma i energetskog sektora, kao i jakim uporednim institucionalnim uređenjem u regionu. Takođe, prepoznat je i rastući potencijal u oblasti strukturnih reformi, koje je Crna Gora u obavezi da sprovede u toku pregovaranja za članstvo u Evropskoj uniji.

Stručnjaci navedene institucije procjenjuju da bi rejting za Crnu Goru mogao biti povećan ukoliko bi mnogobrojni projekti iz oblasti infrastrukture, energetike i turizma, koji su trenutno u toku, dali bolje rezultate od očekivanih, unapređujući perspektivu rasta Crne Gore, uz umanjenje rizika u okviru bilansa plaćanja.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA