Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Snaženje prekogranične saradnje sa Kosovom

SAOPŠTENJE: Snaženje prekogranične saradnje sa Kosovom
Datum objave: 09.02.2018 14:07 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoću Ministarstva finansija primili su u posjetu delegaciju Kontrolnog tijela Ministarstva administracije lokalne uprave Kosova u okviru bilateralnog programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

Uzimajući u obzir značajnu ulogu uspostavljenih operativnih struktura Crne Gore i Kosova u okviru  navedenog bilateralnog programa, sastanak je bio prilika da se dogovore buduće aktivnosti partnera u pogledu implementacje ugovora, kao i modaliteti saradnje tokom primjene uspostavljenih programskih procedura. Poseban naglasak stavljen je na podjelu odgovornosti i fokus budućih kontrola, kako bi se osigurala efikasna potrošnja raspoloživih sredstava.

Pored razmjene znanja i iskustava između predstavnika operativnih struktura, tokom posjete je organizovana i obuka na radnom mjestu za predstavnike Kontrolnog tijela, u cilju upoznavanja sa praktičnim aspektima verifikacije troškova budućih grant korisnika.

Podsjećamo da je Finansijski sporazum za bilateralni program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo potpisan u decembru 2015. godine. Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata je objavljen 10. marta 2017. godine, a ukupna vrijednost poziva je iznosila 2,040,000€ (spajanjem godišnjih finansijskih raspodjela za 2014. i 2015. godinu). Ugovorno tijelo za navedeni program, nadležno za potpisivanje ugovora sa korisnicima i praćenje sprovođenja istih, je Direktorat za finansiranje  i ugovaranje sredstava EU pomoći, dok je Kontrolno tijelo u okviru Ministarstva administracije lokalne uprave Kosova nadležno za verifikaciju troškova korisnika sa Kosova.

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA