Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ: Одржан састанак Пододбора о економским и финансијским питањима и статистици

САОПШТЕЊЕ: Одржан састанак Пододбора о економским и финансијским питањима и статистици
Датум објаве: 21.11.2017 16:29 | Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Испис Штампај страницу


У Подгорици је данас одржан састанак Пододбора о економским и финансијским питањима и статистици, на којем су представници црногорских институција Европској комисији представили напредак остварен у периоду новембар 2016 – новембар 2017. у сљедећим областима: макроекономска стабилност, јавне финансије, финансијски сектор, јачање конкурентности економије, статистика, унутрашња финансијска контрола и спољна ревизија.

Састанком је у име Владе Црне Горе ко-предсједавала генерални директор у Министарству финансија гђа. Бојана Бошковић, а у име Европске комисије шеф јединице у Генералном директорату Европске комисије за економска и финансијска питања гдин. Уве Штам. У отварању састанка је учешће узела и генерална директорица за приступање Европској унији Министарства европских послова Јелена Бурзан. Она је истакла да је Црна Гора, од одржавања претходног састанка Подобора о економским и финансијским питањима и статистици наставила са спровођењем реформи и мјерљивим резултатима, што је резултирало отварањем четири додатна поглавља и привременим затварањем једног. У том контекту је указала на постигнуте резултате у поглављима 17, 18, 32 и 33 која су предмет овог Пододбора.
 
На састанку су учествовали и представници Генералног директората за сусједску политику и преговоре о проширењу, Европске централне банке, представници амбасада држава чланица ЕУ. Црну Гору су на састанку представљали представници Министарства финансија, Централне банке Црне Горе, Министарства рада и социјалног старања, Министарства економије, Министарства европских послова, Монстат-а и Државне ревизорске институције.

Представници Европске комисије су поздравили напоре предузете у циљу спровођења фискалне консолидације, посебно усвајање Фискалне стратегије, истичући да дефинисане мјере представљају добру основу за стабилизацију и да је неопходно наставити рад на њиховој имплементацији. Поздравили су унапријеђење стабилности банкарског сектора и истакли да је потребно даље радити на рјешавању проблема неквалитетних кредита. Наглашена је и потреба имплементације мјера у правцу реформе тржишта рада.

Пододбор за економију, финансије и статистику је један од заједничких пододбора установљених Споразумом о стабилизацији и придруживању, који се одржава у циљу редовног праћења и анализе спровођења Споразума.
 
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА/МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА