Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: КфW и ЕБРД подржавају развој енергетског сектора у Црној Гори

Саопштење: КфW и ЕБРД подржавају развој енергетског сектора у Црној Гори
Датум објаве: 08.05.2013 13:27 | Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Испис Штампај страницу


Представници Црногорског електропреносног система потписали су данас уговор о кредитном аранжману са Њемачком банком за развој КфW, у висини од 25 милиона еура. У име Владе Црне Горе, министар финансија др Радоје Жугић потписао је уговор о гаранцији за наведени кредитни аранжман, чије је издавање предвиђено Законом о буџету за 2013. годину.

Данас су, такође, представници Црногорског електропреносног система потписали и уговор о кредитном аранжману са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), у висини од 60 милиона еура. За ефективност овог аранжмана неопходне су државне гаранције, које ће бити издате у наредном периоду, у траншама, како то буде дефинисано годишњим законима о буџету. 

Предвиђено је да средства из оба кредитна аранжмана буду искоришћена за финансирање изградње и постављања, 150км дугачког, високонапонског 400 КW кабла између Тивта и Пљеваља, као и за  изградњу трафостанице у Ластви Грбаљској и реконструкцију трафостанице у Пљевљима. Реализацијом ових активности биће обезбијеђена значајно јача преносна мрежа у Црној Гори и поузданије напајање црногорског приморја, а такође ће се значајно умањити утицај сусједних електросистема на наш систем, у случају већих кварова. Планирана додатна линија ће представљати кључно оснаживање црногорске електропреносне мреже које је неопходно у циљу коришћења пуног капацитета подводне конекције између Италије и Црне Горе и допринијеће интензивнијем промету електричне енергије у Југоисточној Европи.

Уговором са КфW банком, предвиђено да се средства кредита  враћају у периоду од 9 година, у 18 једнаких или приближно једнаких полугодишњих рата, почевши од децембра 2016. године. Кредит подлијеже фиксној каматној стопи у износу од 2,4%. 

Што се аранжмана са ЕБРД-ом тиче, уговором је предвиђено да се кредит враћа у периоду од 12 година у једнаким или приближно једнаким полугодишњим ратама. Прва рата отплате кредита биће плаћена у септембру 2016. године, а посљедња у септембру 2028. године. На кредит ће се обрачунавати варијабилна каматна стопа, а стандардна каматна стопа ЕБРД-а износи шестомјесечни ЕУРИБОР + 1%.

Приликом потписивања уговора, министар Жугић је истакао да је „Влада одобрила гаранцију за кредитни аранжман са КфW банком, уважавајући развојну компоненту пројекта, чија ће реализација дати допринос динамизирању економске активности, као и минималан ризик који је карактерише“. 

Потписници су изразили задовољство оствареним договором о пружању подршке овом пројекту, кога су оцијенили изузетно квалитетним и дугорочно одрживим.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА