Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Podrška Svjetske Banke za napore koje Crna Gora preduzima u cilju održavanja stabilnog ekonomskog kursa

Saopštenje: Podrška Svjetske Banke za napore koje Crna Gora preduzima u cilju održavanja stabilnog ekonomskog kursa
Datum objave: 22.04.2012 08:52 | Autor: Ivona Mihajlovic - administrator

Ispis Štampaj stranicu


Prvog dana posjete Vašingtonu ministar Katnić je imao susrete u Svjetskoj Banci, kao i bilateralne sastanke sa predstavnicima Stejt Dipartmenta.

U Svjetskoj Banci delegacija Crne Gore je imala susrete sa potpredsjednikom Svjetske banke, g-dinom Filipom Lehorom, regionalnim direktorom za Jugoistočnu Evropu, g-đom Džejn Armitraž i glavnim ekonomistom za Rusiju i Jugoistočnu Evropu, g-dinom Bogetićem. Obostrano je konstatovano zadovoljstvo povećanjem stepena uspješnosti realizacije projekata na kojima Svjetska banka i Crna Gora zajednički rade, a posebno je razgovarano o nastavku saradnje kroz drugi dio povlašćenog aranžmana kreditiranja - DPL.

Sagovornici iz Svjetske Banke su kazali da u ovoj instituciji postoji velika simpatija i podrška Crnoj Gori za napore koje preduzima u cilju konsolidacije i očuvanja stabilnosti ekonomije, te kontinuitetu reformi u cilju stvaranja dugoročno dobrih osnova za ekonomski rast.

U razgovoru sa Specialnim Predstavnikom Stejt Dipartmenta za biznis i poslovanje, g-djom Lorejn Harington, ministar Katnić je govorio od aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i naporima koje Vlada preduzima u cilju održavanja fiskalne stabilnosti i  unapređenja uslova poslovanja. Zajednički je ocijenjeno da je neophodno gajiti preduzetnički duh i olakšati poslovanje malim i srednjim preduzećima, kao stubu ekonomije u većini malih zemalja. Harington je kazala da će sa svojim timom nastojati da Crnu Goru što više približi ne samo velikim, već i manjim američkim kompanijama koje su zainteresovane za poslovanje u inostranstvu i naglasila da SAD pozdravljaju opredijeljenost Crne Gore da se u što skorije vrijeme pridruži evropskim i evro – atlanskim integracijama.

PR SLUŽBA

MINISTARSTVA FINANSIJA