Manja slova Veća slova RSS

>

Svjetska banka finansiraće jačanje konkurentnosti i ekološku održivost u Crnoj Gori

Svjetska banka finansiraće jačanje konkurentnosti i ekološku održivost u Crnoj Gori
Datum objave: 02.02.2011 14:47 | Autor: Ivona Mihajlović - administrator

Ispis Štampaj stranicu


PODGORICA, — Odbor direktora Svjetske banke odobrio je 31. januara 2011. novu Strategiju o saradnji (CPS) za Crnu Goru, obezbjeđujući okvir za pomoć Svjetske banke Crnoj Gori u razdoblju od 2011–2014. Strategija odražava status Crne Gore kao srednje razvijene zemlje sa višim prihodima, sa dobro definisanim razvojnim prioritetima, kao i njen sveobuhvatni cilj unaprjeđenja procesa integracija u Evropsku uniju (EU).

Strategija predlaže program pozajmice od 215,7 miliona dolara, koji ima za cilj pružanje podrške Crnoj Gori u sprovođenju aktivnosti u okviru dva glavna prioriteta: jačanje institucija i konkurentnosti u skladu s EU zahtjevima i poboljšanje upravljanja životnom sredinom, uključujući i smanjenje troškova ekoloških problema.

Glavni djelovi ove Strategije biće (i) podrška za stvaranje otpornijeg finansijskog sektora kroz dvije uzastopne aktivnosti u 2011. i 2012, i (ii) dva nova investiciona zajma - za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i upravljanje industrijskim otpadom. Osim ovoga, Strategija predviđa manja ulaganja kako bi se olakšalo učešće Crne Gore u Regionalnom programu za osiguranje od prirodnih katastrofa. U 2013, Vlada Crne Gore i Svjetska banka će formalno razmotriti napredak u odnosu na Strategiju, što bi — u zavisnosti od uspješnosti sprovođenja portfolija, unutar predviđenog vremenskog razdoblja, omogućilo realizaciju još jednog projekta u okviru prioritetnog sektora koji tek treba odrediti.

"U ovom važnom trenutku, Crna Gora ima ogromnu priliku da donese strateške odluke koje bi njenu ekonomiju usmjerile ka dinamičnom, održivom, i inkluzivnom rastu", rekao je Jan-Peter Olters, predstavnik Svjetske banke u Crnoj Gori. "Svjetska banka se raduje mogućnosti da pruži podršku Vladi Crne Gore putem ove četvorogodišnje strategije koja ima za cilj sprovođenje ekonomske politike koja će ojačati fiskalnu i održivost životne sredine, poboljšati produktivnost, inovacije i konkurentnost, te ojačati poslovnu i investicionu klimu kako bi se povećalo blagostanje njenih građana. "

Od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) se očekuje da će pružati savjetodavne usluge koje pomažu poboljšanju poslovne klime i konkurentnosti zemlje, i imati nova ulaganja u privatna preduzeća s pojavom novih mogućnosti. Očekivani nivo podrške će biti u rasponu od 40–50 miliona dolara u toku sprovođenja Strategije.