Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Свјетска банка финансираће јачање конкурентности и еколошку одрживост у Црној Гори

Свјетска банка финансираће јачање конкурентности и еколошку одрживост у Црној Гори
Датум објаве: 02.02.2011 14:47 | Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Испис Штампај страницу


ПОДГОРИЦА, — Одбор директора Свјетске банке одобрио је 31. јануара 2011. нову Стратегију о сарадњи (ЦПС) за Црну Гору, обезбјеђујући оквир за помоћ Свјетске банке Црној Гори у раздобљу од 2011–2014. Стратегија одражава статус Црне Горе као средње развијене земље са вишим приходима, са добро дефинисаним развојним приоритетима, као и њен свеобухватни циљ унапрјеђења процеса интеграција у Европску унију (ЕУ).

Стратегија предлаже програм позајмице од 215,7 милиона долара, који има за циљ пружање подршке Црној Гори у спровођењу активности у оквиру два главна приоритета: јачање институција и конкурентности у складу с ЕУ захтјевима и побољшање управљања животном средином, укључујући и смањење трошкова еколошких проблема.

Главни дјелови ове Стратегије биће (и) подршка за стварање отпорнијег финансијског сектора кроз двије узастопне активности у 2011. и 2012, и (ии) два нова инвестициона зајма - за високо образовање, науку и иновације и управљање индустријским отпадом. Осим овога, Стратегија предвиђа мања улагања како би се олакшало учешће Црне Горе у Регионалном програму за осигурање од природних катастрофа. У 2013, Влада Црне Горе и Свјетска банка ће формално размотрити напредак у односу на Стратегију, што би — у зависности од успјешности спровођења портфолија, унутар предвиђеног временског раздобља, омогућило реализацију још једног пројекта у оквиру приоритетног сектора који тек треба одредити.

"У овом важном тренутку, Црна Гора има огромну прилику да донесе стратешке одлуке које би њену економију усмјериле ка динамичном, одрживом, и инклузивном расту", рекао је Јан-Петер Олтерс, представник Свјетске банке у Црној Гори. "Свјетска банка се радује могућности да пружи подршку Влади Црне Горе путем ове четворогодишње стратегије која има за циљ спровођење економске политике која ће ојачати фискалну и одрживост животне средине, побољшати продуктивност, иновације и конкурентност, те ојачати пословну и инвестициону климу како би се повећало благостање њених грађана. "

Од Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) се очекује да ће пружати савјетодавне услуге које помажу побољшању пословне климе и конкурентности земље, и имати нова улагања у приватна предузећа с појавом нових могућности. Очекивани ниво подршке ће бити у распону од 40–50 милиона долара у току спровођења Стратегије.