Manja slova Veća slova RSS

>

Reagovanje Ministarstva finansija povodom teksta „Na vidiku rebalans budžeta“

Datum objave: 30.01.2011 16:38 | Autor: Ivona Mihajlović

Ispis Štampaj stranicu


Povodom teksta „Na vidiku rebalans budžeta“, objavljenog u dnevnom listu „Dan“, Ministarstvo finansija saopštava sledeće:

Zakon o budžetu za 2011. godinu usvojen je krajem 2010. godine i njime je obezbijeđen novac za normalno funkcionisanje svih potrošačkih jedinica i ispunjavanje svih obaveza Crne Gore na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Vlada Crne Gore usvojila je na sjednici 27. januara 2011. godine Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom je utvrđena organizacija ministarstava i drugih organa državne uprave, uključujući i nova ministarstva. U skladu sa ovom Uredbom, Programom rada Vlade u prvih 100 dana planirane su i izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2011. godinu.

Izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2011. godinu donose se isključivo zbog tehničkih usaglašavanja, a u skladu sa novom reorganizacijom Vlade Crne Gore i usklađivanjem naziva potrošačkih jedinica sa predloženim izmjenama.

Planirane Izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2011. godinu obuhvatiće i tehničko preusmjeravanje sa budžetskih pozicija naknada za topli obrok i naknada za godišnji odmor (koje postaju startni dio zarade) na poziciju bruto zarade, u skladu sa novim rješenjima propisanim Opštim kolektivnim ugovorom i Sporazumom o utvrđivanju obračunske vrijednosti koeficijenta i startnog dijela zarade u bruto iznosima.

Bitno je napomenuti da će ukupna sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2011. godinu ostati u istom iznosu, te da tehničko spajanje i razdvajanje određenih potrošačkih jedinica i odgovarajućih programa neće dovesti do izmjena u ukupnom iznosu planiranih sredstava.

To znači da se ne radi o rebalansu budžeta, već o neophodnim tehničkim izmjenama, koje će omogućiti nesmetano funkcionisanje budžeta u 2011. godini u skladu sa novom organizacijom Vlade i Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA