Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje Ministarstva finansija: Crnoj Gori potvrđen BB+ rejting

Datum objave: 24.11.2008 12:42 | Autor: KREDITNI REJTING CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Međunarodna agencija za kreditni rejting, Standard and Poors, potvrdila je 10. novembra dugoročni (BB+) i kratkoročni (B) suvereni kreditni rejting Crnoj Gori. Takođe, potvrđen je i AAA rejting koji se odnosi na prenos i ocjenu konvertibilnosti. Takođe, u Izvještaju Standard and Poors navedeno je sljedeće:

Rejting Crne Gore ograničen je zbog ranjivosti koja proizilazi iz vrlo visokog deficita tekućeg računa u zemlji, kao i sužene ekonomske osnove. Eksterne neravnoteže podstaknute su robusnim rastom domaće tražnje usred najbržeg kreditnog rasta od svih ocjenjivanih država. Domaći krediti narasli su na 86% BDP-a za 2007. godinu, u odnosu na 20% BDP-a 2005. godine, a vjerovatno će dostići 100% u 2008. godini, iako je dinamika rasta ove godine značajno smanjena. Rejting podržava čvrsta budžetska pozicija, upotreba eura kao sredstva plaćanja i poboljšane perspektive za učlanjenje u EU u odnosu na druge zemlje regiona.

Priliv stranih investicija u crnogorski sektor prometa nekretnina i turizma je jako veliki od sticanja nezavisnosti, uz prosječne neto strane direktne investicije od 20% BDP-a. Zajedno sa rapidnom kreditnom ekspanzijom, to je održalo uvoz na visokom nivou. S tim u vezi, može se očekivati da se visoki deficit tekućeg računa od preko 30% BDP-a 2007. i 2008. godine značajno smanji, sa preokretom kreditnog i investicionog procvata u svijetlu usporavanja ekonomske aktivnosti u Evropi. Neto strane direktne investicije pokrile su oko 60% deficita tekućeg računa 2007. godine, a slična pokrivenost očekuje se i 2008. godine. Ostatak se finansira kroz zaduživanje banaka u inostranstvu, a posebno finansiranje od matičnih banaka, a ne preko veleprodajnih tržišta. Upotreba eura kao domaće valute eliminiše rizik od prodaje valute pod pritiskom, kao i od pratećih uticaja na bilans domaćinstava i preduzeća, sa kojima se srijeću mnoge druge zemlje. Međutim, smanjena raspoloživost finansiranja iz inostranstva vremenom će zahtijevati potencijalno bolne korekcije realne privrede, jer će deficit tekućeg računa morati da se smanji. Rast realnog BDP-a u Crnoj Gori procijenjen je na 7,6% 2008. godine, ali je srednjoročna linija rasta vrlo neizvjesna zbog otvorenosti privrede, rigidnosti monetarnog režima i smanjenja eksterne tražnje.

Opšti državni suficit iznosio je 6,3% BDP-a 2007. godine, a suficit se očekuje i u 2008. godini. Međutim, državne finansije će vjerovatno biti pod većim pritiskom, jer će na privredu uticati smanjeno finansiranje iz inostranstva i smanjeni priliv stranih direktnih investicija. Dug se nije proporcionalno smanjio zbog Vladine politike stvaranja rezervi za buduće infrastrukturne projekte. Procjenjujemo da je bruto državni dug oko 30%, pri čemu koncesioni krediti drže kamatno opterećenje na niskom nivou.

Prijava za članstvo u EU predstoji, a proces pridruživanja daje snažnu motivaciju za dalje reforme.

Negativna predviđanja odražavaju velike neravnoteže u crnogorskoj privredi, opasnosti vezano za naglo povlačenje eksternog finansiranja i rezultirajući rizik za ekonomske učinke i javne finansije. Rejting bi se mogao smanjiti u slučaju teškog ekonomskog usporavanja nakon prilagođavanja tekućeg računa i kreditnog rasta, što bi dovelo do strmog pogoršanja kvaliteta bankarske aktive i javnih finansija. Pritisak na rejting mogao bi nastati usljed potrebe za značajnom kapitalizacijom banaka od strane Vlade. Ukoliko se neravnoteže budu razvijale na redovan način, proces smanjenja zaduženosti bi mogao relativno lako da se realizuje i projekcije bi, vjerovatno, bile revidirane i opet definisane kao stabilne.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA